NJIHOVO JE VRIJEME I ONE JESU SKUPE, ALI ŠTA NIJE: Napravite pitu od borovnica po ovom receptu

Prhko tijesto i nota kiselog i osvježavajućeg okusa borovnica kombinacija su u ovoj piti. S ukrašavanjem se možete poigrati, pa tako gornja kora može biti kružnog oblika, mrvičasta ili čak i bez nje. Ovdje je tijesto narezano na trakice i unakrsno ju ukrašeno.

  • Gastro

  • 11. Jul. 2025  11. Jul. 2025

  • 0

Sastojci:

Tijesto

200 gr oštrog brašna

200 gr glatkog brašna

70 gr šećera

½ kašičice soli

250 gr narezanog hladnog putera

50 ml hladne vode

1 jaje (za premazivanje)

1 kašika slatke pavlake (za premazivanje)

Fil: 

700 gr borovnica

1 kašika korice limuna

3 kašike limunovog soka

40 gr kukuruznog škroba

50 gr šećera

Priprema:

Tijesto

1. Pomiješajte suhe sastojke

U većoj posudi pomiješajte brašno, šećer i so. Dodajte narezani hladni puter i rukama ga utrljajte u brašno dok ne dobijete smjesu mrvičaste teksture.

2. Pomiješajte mokre sastojke

U manjoj posudi pomiješajte vodu s brašnom. Trebali bi dobiti čvrsto tijesto, a ako se ono i dalje mrvi dodajte još malo vode.

3. Zamijesite tijesto

Tijesto prebacite na podlogu i zamijesite nekoliko puta kako bi postalo kompaktno. Izravnajte u disk debljine 1 cm, prepolovite i svaki komad zamotajte, posebno, u plastičnu foliju. Prebacite u zamrzivač na 30 minuta.

4. Izvadite iz frižidera

Jedan od diskova izvadite iz frižidera i ostavite nekoliko minuta na sobnoj temperaturi kako tijesto ne bi pucalo prilikom valjanja.

5. Razvaljajte

Tijesto razvaljajte u krug na otprilike pola centimetra debljine, pazeći da bude nešto veće od samog pekača.

6. Pripremite pekač

Lagano namastite okrugli pekač za pite promjera 25 cm i pomoću valjka prebacite razvaljano tijesto u njega.

7. Oblikujte tijesto

Rukama, oblikujte tijesto i rub prema pekaču, a višak odrežite. Stavite u zamrzivač dok pripremate fil.

8. Pomiješajte jaje i slatku pavlaku

U manjoj posudi pomiješajte jaje i slatko vrhnje i stavite u frižider.

Fil: 

9. Pomiješajte sastojke

U većoj posudi pomiješajte borovnice, limunov sok i koricu, šećer i kukuruzni škrob.

10. Ubacite u frižider

Fil stavite na tijesto, poravnajte vrh i vratite u frižider.

11. Narežite na trakice ostatak tijesta

Kružno razvaljajte i drugi dio tijesta na otprilike pola centimetra i narežite na trakice.

12. Ukrasite 

Izvadite pitu iz frižidera, pa poslažite trakice tijesta unakrsno u dva sloja ili po želji. Odrežite višak tijesta, a rubove dobro pritisnite.

13. Zagrijte rernu

Zagrijte rernu na 200 stepeni.

14. Premažite

Premažite pripremljenom smjesom od jaja.

15. Pecite

Stavite u rernu na 20 minuta, zatim smanjite temperaturu na 175 stepeni pa pecite još 50 minuta. Pita bi trebala biti zlatne boje.

16. Poslužite

Ostavite da se ohladi, narežite i poslužite. 

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...