Vijesti
BH METEO NAJAVLJUJE PROMJENU VREMENA: Osvježenje stiže, ali i nove vrućine
Prije 7 min0
Prhko tijesto i nota kiselog i osvježavajućeg okusa borovnica kombinacija su u ovoj piti. S ukrašavanjem se možete poigrati, pa tako gornja kora može biti kružnog oblika, mrvičasta ili čak i bez nje. Ovdje je tijesto narezano na trakice i unakrsno ju ukrašeno.
Gastro
11. Jul. 2025 11. Jul. 2025
0
Sastojci:
Tijesto
200 gr oštrog brašna
200 gr glatkog brašna
70 gr šećera
½ kašičice soli
250 gr narezanog hladnog putera
50 ml hladne vode
1 jaje (za premazivanje)
1 kašika slatke pavlake (za premazivanje)
Fil:
700 gr borovnica
1 kašika korice limuna
3 kašike limunovog soka
40 gr kukuruznog škroba
50 gr šećera
Priprema:
Tijesto
1. Pomiješajte suhe sastojke
U većoj posudi pomiješajte brašno, šećer i so. Dodajte narezani hladni puter i rukama ga utrljajte u brašno dok ne dobijete smjesu mrvičaste teksture.
2. Pomiješajte mokre sastojke
U manjoj posudi pomiješajte vodu s brašnom. Trebali bi dobiti čvrsto tijesto, a ako se ono i dalje mrvi dodajte još malo vode.
3. Zamijesite tijesto
Tijesto prebacite na podlogu i zamijesite nekoliko puta kako bi postalo kompaktno. Izravnajte u disk debljine 1 cm, prepolovite i svaki komad zamotajte, posebno, u plastičnu foliju. Prebacite u zamrzivač na 30 minuta.
4. Izvadite iz frižidera
Jedan od diskova izvadite iz frižidera i ostavite nekoliko minuta na sobnoj temperaturi kako tijesto ne bi pucalo prilikom valjanja.
5. Razvaljajte
Tijesto razvaljajte u krug na otprilike pola centimetra debljine, pazeći da bude nešto veće od samog pekača.
6. Pripremite pekač
Lagano namastite okrugli pekač za pite promjera 25 cm i pomoću valjka prebacite razvaljano tijesto u njega.
7. Oblikujte tijesto
Rukama, oblikujte tijesto i rub prema pekaču, a višak odrežite. Stavite u zamrzivač dok pripremate fil.
8. Pomiješajte jaje i slatku pavlaku
U manjoj posudi pomiješajte jaje i slatko vrhnje i stavite u frižider.
Fil:
9. Pomiješajte sastojke
U većoj posudi pomiješajte borovnice, limunov sok i koricu, šećer i kukuruzni škrob.
10. Ubacite u frižider
Fil stavite na tijesto, poravnajte vrh i vratite u frižider.
11. Narežite na trakice ostatak tijesta
Kružno razvaljajte i drugi dio tijesta na otprilike pola centimetra i narežite na trakice.
12. Ukrasite
Izvadite pitu iz frižidera, pa poslažite trakice tijesta unakrsno u dva sloja ili po želji. Odrežite višak tijesta, a rubove dobro pritisnite.
13. Zagrijte rernu
Zagrijte rernu na 200 stepeni.
14. Premažite
Premažite pripremljenom smjesom od jaja.
15. Pecite
Stavite u rernu na 20 minuta, zatim smanjite temperaturu na 175 stepeni pa pecite još 50 minuta. Pita bi trebala biti zlatne boje.
16. Poslužite
Ostavite da se ohladi, narežite i poslužite.
Prijatno!:)
Vijesti
BH METEO NAJAVLJUJE PROMJENU VREMENA: Osvježenje stiže, ali i nove vrućine
Prije 7 min0
Žena
NEDA UKRADEN NIKAD ATRAKTIVNIJA: Pjevačica u osmoj deceniji u bikiniju pokazala liniju na kojoj bi joj pozavidjele i mnoge djevojke (FOTO)
Prije 11 min0
Vijesti
BEZ PRITVORA I ZABRANA: Spasojević, optužen za progon 4.000 civila, ostaje na slobodi
Prije 14 min0
Vijesti
TUŽILAŠTVO BiH PODIGLO OPTUŽNICU: Policijski službenik SIPA-e optužen da je putem Sky aplikacije odavao tajne osumnjičenima
Prije 19 min0
Gastro
KULINARSKI HIT DANA: Poklanjamo recept za domaću paštetu od piletine, sve što vam je potrebno sigurno već imate u kući...
14. Jul. 20250
Gastro
OVA SALATA JE SVE, SAMO NIJE DOSADNA: Zove se "Coleslaw" i prepuna je svježih, živahnih okusa koji će razbuditi...
14. Jul. 20250
Gastro
MIRISI I OKUSI DJETINSTVA: Napravite originalne tulumbe po starom bosanskom receptu…
15. Jul. 20250
Gastro
POTROŠAČI SU REKLI SVOJE: Milka proglašena najprecjenjenijom čokoladom na svijetu
Prije 17h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.