NAPRAVITE TUFAHIJE PO OVOM RECEPTU: Popularna bosanska poslastica s perzijskim korijenima, donosi savršeni...

(...) spoj okusa i osvježenja idealan za ljetne dane.

  • Gastro

  • 27. Jul. 2025  27. Jul. 2025

  • 0

Punjene jabuke, kuhane u slatkom sirupu, s mirisnim orasima i šlagom na vrhu, osvježavaju i donose lagani slatki užitak bez previše težine.

Tradicionalno bogate i kalorične, ove jabuke možete prilagoditi svojim željama sa smanjenim unosom šećera i oraha.

Sastojci:

  • 4 jabuke
  • 500 g šećera
  • 6 dl vode
  • 100 g mljevenih oraha
  • 1 bjelance
  • 1 vanilin šećer

Šlag (za ukras)

  • U 6 dl vode, rastopite 250 g šećera i vanilin šećer, pa prokuhajte.
  • Ogulite jabuke, izdubite sredinu i kuhajte ih u pripremljenoj vodi dok ne omekšaju.

Priprema agde:

Kad se jabuke ohlade, u vodu sa šećerom dodajte preostalih 250 g šećera i nastavite kuhati dok ne dobijete željenu gustoću sirupa.

Punjenje i serviranje:

1. Umutite bjelance, pomiješajte s orasima i malo šećera u prahu, te napunite ohlađene jabuke ovom smjesom.

2. Na tanjir stavite napunjene jabuke, prelijte ohlađenom agdom, ukrasite šlagom i nasjeckanim orasima.

3. Tufahije su idealan ljetni desert jer su lagane i osvježavajuće. Možete ih pripremiti unaprijed, a uživanje u hladnim, punjenim jabukama bit će pravo zadovoljstvo u vrućim ljetnim danima.  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...