Svijet
BJESNI RAT U UKRAJINI: Eksplozije kod najveće nuklearne elektrane u Evropi...
Prije 6 min0
(...) za ukusne "pupoljke".
Gastro
30. Jul. 2025 30. Jul. 2025
0
Patlidžan je povrće koje se često potcjenjuje, ali je iznimno sočan i ukusan kada se pravilno pripremi i zapeče zajedno s faširanim mesom, povrćem i rendanim sirom.
Sastojci:
1 veliki patlidžan
3 kašike maslinovog ulja
½ kašičice soli
¼ kašičice svježe mljevenog bibera
230 gr faširane junetine
1 glavica luka, sitno nasjeckanog
1 paprika, narezana na kockice
3 čehna bijelog luka
1 šaka svježeg peršuna, nasjeckanog
1 šaka svježeg bosiljka, nasjeckanog
110 gr narendanog tvrdog sira
55 gr prezle
1 jaje
2 manja paradajza, nasjeckana na kockice
Priprema:
1. Zagrijte rernu
Zagrijte rernu na 180 stepeni.
2. Pripremite patlidžan
Patlidžan prerežite na pola i izdubite sredinu. Ali, nemojte ga previše izdubiti kako bi patlidžan zadržao oblik prilikom pečenja. Nasjeckajte unutrašnjost patlidžana koju ste izdubili. Ubacite, prekrijte vodom i kuhajte dok ne omekša, 10 do 12 minuta.
3. Dinstajte meso
U međuvremenu, u srednjoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Junetinu posolite i popaprite. Dodajte začinjeno meso u tavu i dinstajte dok sva tekućina ne ispari i dok junetina ne počne lagano dobijati smeđu boju. Pustite da se kratko ohladi, prema potrebi izgnječite tako da nema velikih komada mesa.
4. Dinstajte luk
U čistu tavu na srednje jakoj vatri dodajte maslinovo ulje i zajedno dinstajte luk, papriku i bijeli luk.
5. Pripremite fil
U zdjeli pomiješajte izdubljene dijelove patlidžana koje ste skuhali, povrće, meso, začinsko bilje, 3/4 rendanog sira, 3/4 prezle i jaje. Ovom smjesom ravnomjerno nadjenite izdubljene polovice patlidžana. Povrh stavite nasjeckani paradajz, preostalu 1/4 sira, preostalu 1/4 prezle i začinite solju i biberom.
6. Ispecite u rerni
Premjestite na nauljeni pleh ili posudu za pečenje i pecite 50 minuta.
7. Poslužite
Pustite da se kratko ohladi, narežite po širini i poslužite.
Prijatno!:)
Svijet
BJESNI RAT U UKRAJINI: Eksplozije kod najveće nuklearne elektrane u Evropi...
Prije 6 min0
Hronika
PROCURILE NEVJEROVATNE INFORMACIJE: Evo ko se sve bori u ukrajinskoj legiji stranaca...
Prije 14 min0
Ekonomija
KATASTROFALNO STANJE U ELEKTROPRIVREDI BiH: U prvoj polovini ove godine planirali ostvariti dobit od 11 miliona KM, a završili u OGROMNOM MINUSU!
Prije 34 min0
Hronika
MAJKA JE POLICIJI ISPRIČALA ŠOKANTNU PRIČU: Riješen slučaj misteriozne smrti djevojčice nađene na plaži
Prije 45 min0
Gastro
MESAR OTKRIO DUGO ČUVANU TAJNU ZANATA: "Ovo meso nemojte nikada kupovati"
31. Jul. 20250
Gastro
KLASIK – FANTASTIK: Napravite pitu krompirušu prema našem receptu, i ne zaboravite jogurt...
01. Avg. 20250
Gastro
KAKO ĆETE PREPOZNATI KVALITETAN PARADAJZ: Stvar je u ovome - ubuduće provjeravajte
31. Jul. 20250
Gastro
NJEGOVO JE VRIJEME, ISKORISTITE GA: Jednostavan je za pripremu, a možete ga poslužiti uz svoj...
01. Avg. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.