ISPECI PA RECI; PATLIDŽAN ZA SVAKI DAN: Ovo izdašno jelo je pravi "comfort food" i užitak...

(...) za ukusne "pupoljke".

  • Gastro

  • 30. Jul. 2025  30. Jul. 2025

  • 0

Patlidžan je povrće koje se često potcjenjuje, ali je iznimno sočan i ukusan kada se pravilno pripremi i zapeče zajedno s faširanim mesom, povrćem i rendanim sirom.

Sastojci:

1 veliki patlidžan

3 kašike maslinovog ulja

½ kašičice soli

¼ kašičice svježe mljevenog bibera

230 gr faširane junetine

1 glavica luka, sitno nasjeckanog

1 paprika, narezana na kockice

3 čehna bijelog luka

1 šaka svježeg peršuna, nasjeckanog

1 šaka svježeg bosiljka, nasjeckanog

110 gr narendanog tvrdog sira

55 gr prezle

1 jaje

2 manja paradajza, nasjeckana na kockice

Priprema:

1. Zagrijte rernu

Zagrijte rernu na 180 stepeni.

2. Pripremite patlidžan

Patlidžan prerežite na pola i izdubite sredinu. Ali, nemojte ga previše izdubiti kako bi patlidžan zadržao oblik prilikom pečenja. Nasjeckajte unutrašnjost patlidžana koju ste izdubili. Ubacite, prekrijte vodom i kuhajte dok ne omekša, 10 do 12 minuta.

3. Dinstajte meso

U međuvremenu, u srednjoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Junetinu posolite i popaprite. Dodajte začinjeno meso u tavu i dinstajte dok sva tekućina ne ispari i dok junetina ne počne lagano dobijati smeđu boju. Pustite da se kratko ohladi, prema potrebi izgnječite tako da nema velikih komada mesa.

4. Dinstajte luk

U čistu tavu na srednje jakoj vatri dodajte maslinovo ulje i zajedno dinstajte luk, papriku i bijeli luk.

5. Pripremite fil

U zdjeli pomiješajte izdubljene dijelove patlidžana koje ste skuhali, povrće, meso, začinsko bilje, 3/4 rendanog sira, 3/4 prezle i jaje. Ovom smjesom ravnomjerno nadjenite izdubljene polovice patlidžana. Povrh stavite nasjeckani paradajz, preostalu 1/4 sira, preostalu 1/4 prezle i začinite solju i biberom.

6. Ispecite u rerni

Premjestite na nauljeni pleh ili posudu za pečenje i pecite 50 minuta.

7. Poslužite

Pustite da se kratko ohladi, narežite po širini i poslužite.  

Prijatno!:)    

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...