KORU OD LUBENICE NEMOJTE BACATI: Postoji barem šest sjajnih načina da je iskoristite u kuhinji

Većina nas bez razmišljanja baca koru od lubenice čim pojedemo crveni dio. No upravo taj "bijeli" dio, koji obično završi u smeću, skriva više potencijala nego što mislite - i nije samo za kompost.

  • Jeste li znali

  • 31. Jul. 2025  31. Jul. 2025

  • 0

Kore od lubenice ne treba bacati, piše Index.hr i savjetuje šta sve možete napraviti od njih i kako da ih iskoristite u kuhinji - bez puno truda, a uz dozu originalnosti.

Taj bijeli, hrskavi sloj između zelene kore i crvenog mesa lubenice zapravo je jestiv i pun vode, vlakana i malo prirodnih šećera. Po strukturi podsjeća na krastavac ili tikvicu, a neutralan okus čini ga idealnim za kombinovanje u slanim i slatkim jelima.

Evo i nekoliko ideja kako iskoristiti ovaj dio lubenice.

Kiseli prilog poput turšije

Koru narežite na štapiće, ogulite tvrdi zeleni sloj i stavite je da se ukiseli kao krastavci. Dodajte sirće, šećer, biber i karanfilić. Nakon nekoliko dana dobićete osvježavajući prilog za roštilj ili sendviče, nešto slično kao ruski specijalitet od lubenice.

Brzi stir-fry

U tavi ili woku propržite koru narezanu na trakice uz đumbir, bijeli luk, soja sos i susamovo ulje. Iznenadiće vas kako podsjeća na azijske tikvice - hrskavo, slatkasto i lagano.

Smoothie ili sok

Ako imate jači blender, ubacite i bijeli dio kore u smoothie uz dinju, limetu i mentu. On će dodati volumen i svježinu, a neće utjecati na okus.

U kolačima

Možete je još koristiti i u kolačima poput muffina - baš kao što koristite tikvicu. Samo je narendajte i dodajte u biskvit, daće mu sočnost i laganu slatkoću.

Kao sirup

Bijeli dio kuhan s vodom, šećerom i limunom daje i lagani sirup koji se može dodati u koktele, mineralnu vodu ili čak preliti preko sladoleda.

Ljetna salata

Možete ga i narendati - dodajte limun, maslinovo ulje, biber i sjeckani peršun - biće to super ljetna salata koja podsjeća na salatu od celera ili krastavaca.  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...