Zdravlje
ALARMANTNO OTKRIĆE: U kapljicama kiše padaju i tvari koje bi mogle imati ozbiljne posljedice na ljude...
Prije 22 min0
Radi se o polisaharidu - vrsti ugljikohidrata koji se sastoji od više šećera, a često se proizvodi iz kukuruza, pšenice, riže, krompira ili tapioke.
Zdravlje
01. Avg. 2025 01. Avg. 2025
0
Iako mnogi vjeruju da je šećer najštetniji za zdravlje, postoji jedan ugljikohidrat koji može biti još opasniji. Dr. Eric Berg, stručnjak za zdravlje, upozorava na ozbiljnu opasnost od maltodekstrina, koji može negativno utjecati na nivo šećera u krvi i smatra ga opasnijim od samog šećera.
Ketoza, stanje u kojem tijelo sagorijeva masti umjesto glukoze, donosi brojne zdravstvene koristi, poput mršavljenja, bolje kontrole šećera u krvi i smanjenog rizika od srčanih bolesti. Također je poznato da ketoza smanjuje osjećaj gladi, povećava nivo energije i poboljšava zdravlje kože. Dr. Berg ističe da je izbjegavanje maltodekstrina ključno ako želite održavati stabilan nivo šećera u krvi.
"Maltodekstrin je daleko opasniji od običnog šećera", kaže dr. Berg. "I dok šećer ima glikemijski indeks oko 65, maltodekstrin se kreće između 116 i 136 - što znači da ima još snažniji i štetniji utjecaj na nivo šećera u krvi."
Maltodekstrin se često nalazi u dijetetskim i "bez šećera" proizvodima, iako sadrži velike količine ugljikohidrata. Radi se o polisaharidu - vrsti ugljikohidrata koji se sastoji od više šećera, a često se proizvodi iz kukuruza, pšenice, riže, krompira ili tapioke.
Iako tehnički nije šećer, maltodekstrin može naglo povisiti nivo šećera u krvi zbog vrlo visokog glikemijskog indeksa. Ako je proizveden iz pšenice, može sadržavati i tragove glutena, što može predstavljati problem za osobe osjetljive na gluten ili oboljele od celijakije.
U kojim namirnicama se nalazi maltodekstrin?
Maltodekstrin se koristi u velikom broju prerađenih prehrambenih proizvoda, uključujući:
Pekarske proizvode (peciva, krekeri, granola pločice)
Žitarice i napitke za doručak
Bezalkoholna gazirana pića
Bombone i druge slatkiše
Mlječne proizvode (npr. instant puding, gotova jela)
Prelive za salate
Supe i smrznuta jela
Zamjene za meso
Sportska pića
Tjestenine
Prekomjerno konzumiranje proizvoda koji sadrže maltodekstrin može dovesti do:
Povećanog unosa šećera
Smanjenog unosa vlakana
Konzumiranja previše prerađene hrane
To sve može povećati rizik od visokog holesterola, prekomjerne težine i razvoja dijabetesa tipa 2. Zbog svog visokog glikemijskog indeksa, maltodekstrin može izazvati naglo povećanje šećera u krvi, što može biti veoma štetno po zdravlje.
Zdravlje
ALARMANTNO OTKRIĆE: U kapljicama kiše padaju i tvari koje bi mogle imati ozbiljne posljedice na ljude...
Prije 22 min0
Auto
SEKUNDE DO KATASTROFE: Fotografija s parkinga otkriva sve, ovo vozilo ne smije na cestu...
Prije 32 min0
Vijesti
ALEKSANDAR TRIFUNOVIĆ UPOZORAVA: "To je mantra po kojoj je Dodik uspio da rasturi opoziciju..."
Prije 44 min0
Ekonomija
U ZRAKU I U MRAKU: Ovako izgleda gradilište na trenutno najzahtjevnijoj dionici na Koridoru 5C...
Prije 52 min0
Zdravlje
NOVO ISTRAŽIVANJE RAZRIJEŠILO DILEMU: Ovo je najzdravije voće na svijetu
03. Avg. 20250
Zdravlje
BUDITE SE IZMEĐU TRI I PET UJUTRO?: Stručnjaci otkrivaju šta to znači
04. Avg. 20250
Zdravlje
MINI MOŽDANI UDAR ČESTO PROLAZI NEZAPAŽENO: Obratite pažnju na ovih 5 znakova upozorenja
Prije 18h0
Zdravlje
BEZ DOKTORA I SKUPIH LIJEKOVA: Ove biljke čuvaju zube, recept je vrlo jednostavan...
03. Avg. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.