Zdravlje
TRAJNE POSLJEDICE: Pretjerana konzumacija pomfrita povećava rizik od ozbiljne bolesti
14. Nov. 20250
Treba istaknuti kako se studija oslanja na podatke prikupljene između 1984. i 2021. godine, a u tom razdoblju za prženje hrane koristilo se nekoliko različitih metoda.
Zdravlje
11. Avg. 2025
0
Pitate li ljude koja im je omiljena brza hrana, velik broj njih odabrat će pržene krompiriće odnosno pomfrit. No, čini se kako bi upravo taj vrući, hrskavi, slani komad krompira mogao biti put prema dijabetesu.
Studija objavljena u časopisu BMJ upozorava kako učestalo konzumiranje pomfrita može povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
Autori su analizirali prehranu više od 200.000 odraslih osoba u SAD-u tokom četiri desetljeća. Analiza je pokazala da su osobe koje su konzumirale tri porcije pomfrita sedmično imale 20 posto veći rizik za razvoj dijabetesa tipa 2. No, zanimljivo, konzumiranje iste količine kuhanog, pečenog ili pire krompira nije povećalo taj rizik.
Znanstvenici ističu kako nije bitna sama namirnica već način na koji se ona priprema. Glavni autor studije, Seyed Mohammad Mousavi sa Harvard TH Chan School of Public Health istaknuo je kako već i mala porcija pomfrita tjedno može povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
Zašto se baš pomfrit našao na tapeti?
Kako pojašnjava Mousavi, za razliku od kuhanog ili pečenog krompira, pomfrit se prži u dubokom ulju i to obično onome koje sadrži trans ili zasićene masti. Način na koji tijelo metabolizira te masti može doprinijeti do nastanka inzulinske rezistencije (kada stanice ne reagiraju pravilno na inzulin). Redovita konzumacija pržene hrane također može dovesti do pretilosti i upala, što dodatno povećava rizik za oboljenje od dijabetesa.
Treba istaknuti kako se studija oslanja na podatke prikupljene između 1984. i 2021. godine, a u tom razdoblju za prženje hrane koristilo se nekoliko različitih metoda. Danas većina lanaca brze prehrane (ali i obični ljudi kod kuće) koriste biljna ulja (suncokretovo, repičino, sojino). No, tokom 1980-ih u SAD-u su restorani brze prehrane koristili većinom goveđi loj. Danas su ulja koja su bila glavni izvor trans masti uglavnom povučena iz prehrambene industrije.
Mousavi ipak ne preporučuje povratak na goveđi loj jer on ima visok udio zasićenih i drugih štetnih masti.
Trebamo li preskakati pomfrit?
Krompir kao takav može se smatrati zdravom hranom, ako ga se ne prži i ne dodaje puno masnoće (primjerice, dodavanje maslaca u pire krompir). Može biti koristan izvor kalija, a i izuzetno je zasitan.
Mousavi ističe kako ne treba preskočiti pomfrit, ali bi ga trebalo pripremati na zdraviji način - pečenjem kod kuće u zdravijem ulju (maslinovom ili ulju od avokada) ili pak u pećnici.
Oni koji već imaju predispozicije za razvoj dijabetesa, pomfrit bi trebali zamijeniti cjelovitim žitaricama s nižim glikemijskim indeksom, a tim i manjim rizikom za razvoj dijabetesa.
Zdravlje
TRAJNE POSLJEDICE: Pretjerana konzumacija pomfrita povećava rizik od ozbiljne bolesti
14. Nov. 20250
Zdravlje
SVJETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA: "Slatka" bolest koja sve više ubija
14. Nov. 20250
Zdravlje
NEOČEKIVANI REZULTATI NOVOG ISTRAŽIVANJA: Ako imete problema s dijabetesom, ovo trebate znati...
31. Okt. 20250
Zdravlje
NEOČEKIVANI REZULTATI NOVE STUDIJE: Prirodna alternativa za lijek protiv dijabetesa daje dobre rezultate...
21. Jan. 20250
Hronika
HAPŠENJE NA JUGU ZEMLJE: 'Pao' trojac - policija pronašla veću količinu narkotika
Prije 16 min0
Vijesti
SERGEJ LAVROV O DEJTONU: Traži zatvaranje OHR-a, tvrdi da Zapad sabotira sporazum
Prije 23 min0
Svijet
UHAPŠEN POTENCIJALNI NAPADAČ NA AMERIČKOM UNIVERZITETU: Policija pronašla čahure od metaka
Prije 28 min0
Vijesti
KOMŠIĆ UPUTIO SAUČEŠĆE ALBANESEU: "Nema mjesta mržnji, terorizmu i bilo kakvom obliku ciljanog napada na..."
Prije 36 min0
Zdravlje
KARDIOLOG TVRDI: Ovo je najbolja večera za zdravlje vašeg srca
12. Dec. 20250
Zdravlje
SAVJET STRUČNJAKA: Pet suplemenata koje trebate izbjegavati ako imate visok krvni pritisak
11. Dec. 20250
Zdravlje
ASIMETRIJA HODA: Značajna neravnoteža u koraku može biti tihi alarm koji upozorava na skrivene zdravstvene probleme
13. Dec. 20250
Zdravlje
PREPORUKA ZA ZIMU: Tri vrste hrane koje trebate jesti
12. Dec. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.