KAKO ZA DORUČAK, TAKO ZA RUČAK I VEČERU: Napravite ljetnu pastu sa tikvicama po ovom receptu

Ovo uvijek igra, samo ako ima tikvica.

  • Gastro

  • 21. Avg. 2025  21. Avg. 2025

  • 0

Sastojci:

450 gr tjestenine

so

60 gr parmezan

4 kašike putera

3 kašike maslinovog ulja

4 tikvice

5 čehna bijelog luka

2 kašike svježeg sjeckanog bosiljka

2 kašike svježe sjeckane nane

2 kašike vlašca

svježe mljeveni crni biber

Priprema:

1- U većem loncu kuhajte tjesteninu u dosta slane vode, povremeno miješajući, dok ne bude “al dente”.

2. Ocijedite, pa odvojte malo vode za kuhanje tjestenine i vratite tjesteninu u šerpu. Dodajte svježe rendani parmezan i miješajte dok se sir potpuno ne otopi.

3. Dok se tjestenina kuha, rastopite puter u velikoj tavi na umjerenoj temperaturi. Kada puter počne da pjeni, dodajte isječene tikvice i dinstajte dok ne omekšaju i ne porumene, oko 10 minuta.

4. Dodajte bijeli luk i dinstajte sa tikvicama dok ne zamiriše, oko jedan minut. Dodajte jednu kašičicu soli. Začinite biberom. Sklonite sa šporeta, piše gastro.24sata.hr.

5. Stavite tjesteninu u veliku zdjelu za serviranje, dodajte tikvice, sitno sjeckani bosiljak i listove nane i sitno sjeckani vlašac.

6. Dobro promiješajte i pospite sa još malo svježe rendanog parmezana neposredno prije serviranja.  

Prijatno!:)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...