NAPRAVITE PLJESKAVICE OD TIKVICA JOŠ DANAS: Za dobre, hrskave na rubovima, sočne u sredini, ne previše masne, ali uvijek ukusne...

(...) pohovane tikvice (pohovane pljeskavice od tikvica), biće vam potrebno samo nekoliko sastojaka, malo koncentracije i pažnje prilikom prženja.

  • Gastro

  • 24. Avg. 2025  24. Avg. 2025

  • 0

Najvažniji korak kod pripreme pohovanih pljeskavica od tikvica je da ih izrendate, a zatim ostavite da puste višak vode. Posolite ih, ostavite u cjediljki 10 do 20 minuta, a zatim ih dodatno iscijedite rukama. Na taj način spriječićete da pljeskavice ispadnu mekane i gnjecave.

Sastojci:

Pored tikvica, biće vam potrebna jaja, malo brašna i so, a posebnu teksturu daće dodatak praška za pecivo. On će učiniti da pljeskavice budu lagane i vazdušaste, umjesto teške i zbijene.

Možete koristiti obično bijelo glatko brašno, ali dobra varijanta je i kombinacija bijelog i kukuruznog brašna za zanimljiviju teksturu, ili brašno od leblebije ako želite bezglutensku verziju.

Najprije pomiješajte tikvice sa jajima (na jednu srednju tikvicu ide jedno jaje). Zatim dodajte brašno - ali ne previše. Na jedno jaje, dovoljno je nekoliko kašika brašna. Smjesa treba da bude gusta, polutečna, ali ne tvrda. I nemojte je previše miješati, kako pljeskavice ne bi bile gumene.

U smjesu možete dodati začinsko bilje po želji, kao i so i biber. Odličan izbor su svježi kopar, peršun, pa čak i nana. Također, možete ubaciti rendani sir sa izraženim ukusom ili izmrviti feta sir, dodati izgnječen beli luk, mladi luk ili čili pahuljice/ljuspice.

Dobar dodatak može biti i rendani mladi krompir ili kratko prodinstani crni luk - oni će pljeskavicama dati poseban šmek.

Prženje:

Najhrskavije i najslasnije popečke dobićete prženjem u ulju. Nema potrebe da pretjerujete - dovoljno je da ulje pokrije dno tave, ali ćete ga morati dodavati nakon svake ture. Uvijek sačekajte da se ulje dobro zagreje, a kada smjesu dodajete kašikom u tavu, oko nje bi odmah trebalo da počnu da se pojavljuju mjehurići. Pecite po 2-3 minuta sa svake strane i nemojte ih prerano okretati, neka dobiju lijepu zlatnu boju.

Na kraju, prebacite pohovane pljeskavice od tikvica na papirni ubrus da upije višak masnoće. Prilog po želji - riža, heljda, proso, ili neku fina, kremasta salata od krastavaca.

Prijedlog - umak na bazi grčkog jogurta. Potreban vam je grčki jogurt, malo kopra, so, biber, maslinovo ulje, izgnječen bijeli luk i sok od limuna (može i malo rendane korice). Sve sastojke izmiješajte, rashladite i poslužite uz tople pljeskavice od tikvica.  

Prijatno!:)   

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...