Regija
DRAMATIČNO U NOVOM SADU: Dekan Filozofskog fakulteta pustio policiju u zgradu, stigla i Žandarmerija (VIDEO)
Prije 18 min0
(...) pohovane tikvice (pohovane pljeskavice od tikvica), biće vam potrebno samo nekoliko sastojaka, malo koncentracije i pažnje prilikom prženja.
Gastro
24. Avg. 2025 24. Avg. 2025
0
Najvažniji korak kod pripreme pohovanih pljeskavica od tikvica je da ih izrendate, a zatim ostavite da puste višak vode. Posolite ih, ostavite u cjediljki 10 do 20 minuta, a zatim ih dodatno iscijedite rukama. Na taj način spriječićete da pljeskavice ispadnu mekane i gnjecave.
Sastojci:
Pored tikvica, biće vam potrebna jaja, malo brašna i so, a posebnu teksturu daće dodatak praška za pecivo. On će učiniti da pljeskavice budu lagane i vazdušaste, umjesto teške i zbijene.
Možete koristiti obično bijelo glatko brašno, ali dobra varijanta je i kombinacija bijelog i kukuruznog brašna za zanimljiviju teksturu, ili brašno od leblebije ako želite bezglutensku verziju.
Najprije pomiješajte tikvice sa jajima (na jednu srednju tikvicu ide jedno jaje). Zatim dodajte brašno - ali ne previše. Na jedno jaje, dovoljno je nekoliko kašika brašna. Smjesa treba da bude gusta, polutečna, ali ne tvrda. I nemojte je previše miješati, kako pljeskavice ne bi bile gumene.
U smjesu možete dodati začinsko bilje po želji, kao i so i biber. Odličan izbor su svježi kopar, peršun, pa čak i nana. Također, možete ubaciti rendani sir sa izraženim ukusom ili izmrviti feta sir, dodati izgnječen beli luk, mladi luk ili čili pahuljice/ljuspice.
Dobar dodatak može biti i rendani mladi krompir ili kratko prodinstani crni luk - oni će pljeskavicama dati poseban šmek.
Prženje:
Najhrskavije i najslasnije popečke dobićete prženjem u ulju. Nema potrebe da pretjerujete - dovoljno je da ulje pokrije dno tave, ali ćete ga morati dodavati nakon svake ture. Uvijek sačekajte da se ulje dobro zagreje, a kada smjesu dodajete kašikom u tavu, oko nje bi odmah trebalo da počnu da se pojavljuju mjehurići. Pecite po 2-3 minuta sa svake strane i nemojte ih prerano okretati, neka dobiju lijepu zlatnu boju.
Na kraju, prebacite pohovane pljeskavice od tikvica na papirni ubrus da upije višak masnoće. Prilog po želji - riža, heljda, proso, ili neku fina, kremasta salata od krastavaca.
Prijedlog - umak na bazi grčkog jogurta. Potreban vam je grčki jogurt, malo kopra, so, biber, maslinovo ulje, izgnječen bijeli luk i sok od limuna (može i malo rendane korice). Sve sastojke izmiješajte, rashladite i poslužite uz tople pljeskavice od tikvica.
Prijatno!:)
Regija
DRAMATIČNO U NOVOM SADU: Dekan Filozofskog fakulteta pustio policiju u zgradu, stigla i Žandarmerija (VIDEO)
Prije 18 min0
Svijet
PJEŠČANI VJETAR PREKRIO AMERIČKI GRAD: Pogođeni milioni ljudi, kasne i letovi (VIDEO)
Prije 19 min0
Žena
VALERIE ZINK NAPUSTILA REUTERS ZBOG IZVJEŠTAVANJA O GAZI: "Nositi ovu akreditaciju postalo je sramota"
Prije 26 min0
Evropa
PORUKA MACRONA IZRAELSKOM PREMIJERU: "Ove optužbe su neprihvatljive i vrijeđaju cijelu Francusku“
Prije 29 min0
Gastro
VAŽNO JE DA HRSKA: Na brzinu napravite domaću kukuruznu pogaču, i oduševite ukućane…
25. Avg. 20250
Gastro
SAVRŠENI LOSOS SVAKI PUT: Slavna kuharica ima trik koji morate probati
24. Avg. 20250
Gastro
NAPRAVITE PLJESKAVICE OD TIKVICA JOŠ DANAS: Za dobre, hrskave na rubovima, sočne u sredini, ne previše masne, ali uvijek ukusne...
24. Avg. 20250
Gastro
OSVAJA SVAKOG KO GA PROBA: Nalakši i najbrži kolač čiji recept čuvamo na frižideru; Sve sastojke samo ubacite...
25. Avg. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.