Zdravlje
STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Oni koji svakodnevno konzumiraju slatkovodnu ribu ovo trebaju znati…
20. Jan. 20230
Mark Poynton, kuhar s Mišlenovom zvjezdicom, dijeli slično mišljenje i izbjegava ribu u restoranima.
Gastro
02. Sep. 2025
0
Ako ste odlučili jesti u restoranu, logično je da želite napraviti najbolji izbor – ili ste možda imali loša iskustva u prošlosti na mjestima koja su drugi hvalili. Kako god bilo, profesionalni kuhari su podijelili svoje unutarnje znanje i mišljenja o tome koja jela nikada ne bi naručili s jelovnika.
Portal Express.co.uk pitao je kuhare iz različitih restorana i kulinarskih pravaca šta oni lično nikada ne bi poručili – a tema koja se ponavlja veoma je jasna.
Din Harper, kuhar iz Harper Fine Dining, rekao je:
„Ako se nađete u nekom jeftinijem restoranu, ja lično bih izbjegavao tuna rolnice. Kod ribe kvalitet pravi ogromnu razliku, a ako nije svježa – što je obično slučaj kada je cijena preniska – to ćete odmah osjetiti. To može biti rizično. Radije izaberite nešto kuvano ili manje rizično. Tako ćete uživati u obroku i izbjeći neprijatno iznenađenje.“
Slično tome, Mark McShane, kuhar i osnivač Food Hygiene Certificate, rekao je:
„Nikada ne naručujem dagnje u ponedjeljak. U mnogim restoranima isporuka morskih plodova stiže petkom, što znači da dagnje mogu stajati u skladištu puna dva dana. Osim ako nema dodatnih isporuka tokom vikenda, ja ne bih rizikovao njihovu svježinu.“
Prema njegovim riječima, dobre dagnje trebaju imati čvrsto zatvorene ljušture ili se zatvarati kada ih kucnete. Također, trebaju imati čist miris mora i biti čuvane na ledu ili u posudi koja „diše“, nikada u vodi. Sve što odstupa od toga veliki je alarm.
Mark je dodao:
„Zauzeti restorani sa morskom hranom, koji jasno označavaju datume isporuke i potvrđuju dostavu nedjeljom ili ponedjeljkom, mogu se smatrati pouzdanima. U mirnijim mjestima, ipak, sigurnije je pričekati sredinu sedmice, kada je veća vjerovatnoća da je ponuda svježa. Ako niste sigurni, sačekajte do srijede – tada su dagnje najsigurnije. Vratite svaku dagnju s napuklom ljušturom, neprijatnim mirisom ili onu koja ostane zatvorena nakon kuhanja. Profesionalna kuhinja nikada se neće raspravljati oko toga.“
Mark Poynton, kuhar s Mišlenovom zvjezdicom, dijeli slično mišljenje i izbjegava ribu u restoranima. On, koji je upravo otvorio restoran Ancient Shepherd’s u Fen Dittonu i Mark Poynton at Caistor Hall, rekao je:
„Nikada ne bih naručio ribu, posebno školjke, u restoranu koji ne poznajem ili ako ne poznajem kuhara. To je zato što ne podnosim loše pripremljenu i loše skuhanu ribu.“
Naime, svi najbolji šefovi kuhinje i kuhari složni su u jednom:
Izbjegavajte morske plodove i ribu u restoranima koje ne poznajete.
Regija
DRAMA U SUSJEDSTVU: Ko je muškarac koji je preskočio ogradu na Pantovčaku, prema neslužbenim informacijama radi se o...
Prije 14 min0
Mini market
KONAKOVIĆ ODMAH REAGOVAO NA INTERVJU LIDERA SDA: "Izetbegović priziva SNSD u vlast!"
Prije 18 min0
Mini market
DJECA NE SMIJU TRPJETI POSLJEDICE ZBOG NEMARA VLASTI: Federalni zastupnik zahtijeva hitnu sanaciju pasarele u Vogošći
Prije 24 min0
Evropa
ZELENSKI RAZOČARAO FICU: "Nećemo prestati uzvraćati!"
Prije 31 min0
Gastro
VAŽNO DA JE NA KAŠIKU: Japancima je ovo jeftino jelo kao nama grah, a toliko je hranjivo, skromno i omiljeno da ga prave i u...
03. Sep. 20250
Gastro
KUPIT ĆEMO HRPU BLITVE ILI ŠPINATA, A KAD SKUHAMO - ISPADNE MALO: Evo u čemu je fol
04. Sep. 20250
Gastro
KULINARSKI HIT DANA: Poklanjamo recept za kolač od starog kruha, sve je vrlo jednostavno...
03. Sep. 20250
Gastro
OD AMATERA DO KULINARSKOG MAHERA: Na brzinu napravite domaću sladoled tortu i oduševite ukućane...
04. Sep. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.