PRIJE SVEGA, POTREBNA VAM JE DOBRA TEPSIJA: Svi vole kvalitetno zapečenu tjesteninu, a ovdje je recept inspiriran...

(...) francuskom čorbom od luka.

  • Gastro

  • 02. Sep. 2025  02. Sep. 2025

  • 0

Ovaj zapečenac s tjesteninom, kremastim umakom s lukom i topljenim sirom bit će vaš izbor za bilo koji dan u sedmici.  

Sastojci: 

55 gr putera 

3 srednja crvena luka, tanko narezana 

2 kašičice meda 

230 ml crnog suhog vina 

2 čehna bijelog luka, usitnjena 

250 gr smeđih šampinjona, narezanih 

2 kašike listova svježe majčine dušice (ili 2 kašičice sušene majčine dušice) 

krupna so 

crni biber

700 ml povrtnog temeljca

1 kašika Worcestershire ili sojinog umaka 

2 lista lovora

500 gr vaše omiljene kratke tjestenine 

¼ kašičice kajenskog bibera ili po ukusu 

300 ml slatke pavlake

30 gr izmrvljenog gorgonzola sira (nije obavezno) 

200 gr narendanog Gruyère ili Grana Padano sira

Priprema:

1. Zagrijte rernu 

Zagrijte rernu na 180 stepeni C.

2. Karamelizirajte luk 

Otopite puter, luk i med zajedno u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dinstajte, povremeno miješajući dok ne omekša, oko 5 minuta. U ovom trenutku postepeno dodajite 120 ml vina sve dok se vino ne ukuha u luk. Nastavite kuhati još 8-10 minuta kako bi se luk dobro karamelizirao.

3. Kuhajte 

Dodajte bijeli luk, gljive i timijan, začinite solju i biberom i kuhajte još 3-4 minute. Dodajte preostalo vino, temeljac, Worcestershire umak, lovorov list i tjesteninu. Smjesu zakuhajte uz često miješanje dok tjestenina ne postane al dente i temeljac se ne upije, oko 8-10 minuta. Umiješajte kajenski papar, pavlaku i 100 g Gruyère sira. Maknite s vatre.

4. Pecite

Ako je potrebno, premjestite tjesteninu u posudu za pečenje. Na vrh stavite preostali sir. Posudu za pečenje stavite u rernu i pecite 20 minuta ili dok se sir ne otopi i lagano zapeče odozgo.

5. Poslužite

Ohladite 5 minuta prije posluživanja. Poslužite sa svježim timijanom i uživajte. 

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...