Regija
DRAMA U SUSJEDSTVU: Ko je muškarac koji je preskočio ogradu na Pantovčaku, prema neslužbenim informacijama radi se o...
Prije 8 min0
(...) francuskom čorbom od luka.
Gastro
02. Sep. 2025 02. Sep. 2025
0
Ovaj zapečenac s tjesteninom, kremastim umakom s lukom i topljenim sirom bit će vaš izbor za bilo koji dan u sedmici.
Sastojci:
55 gr putera
3 srednja crvena luka, tanko narezana
2 kašičice meda
230 ml crnog suhog vina
2 čehna bijelog luka, usitnjena
250 gr smeđih šampinjona, narezanih
2 kašike listova svježe majčine dušice (ili 2 kašičice sušene majčine dušice)
krupna so
crni biber
700 ml povrtnog temeljca
1 kašika Worcestershire ili sojinog umaka
2 lista lovora
500 gr vaše omiljene kratke tjestenine
¼ kašičice kajenskog bibera ili po ukusu
300 ml slatke pavlake
30 gr izmrvljenog gorgonzola sira (nije obavezno)
200 gr narendanog Gruyère ili Grana Padano sira
Priprema:
1. Zagrijte rernu
Zagrijte rernu na 180 stepeni C.
2. Karamelizirajte luk
Otopite puter, luk i med zajedno u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dinstajte, povremeno miješajući dok ne omekša, oko 5 minuta. U ovom trenutku postepeno dodajite 120 ml vina sve dok se vino ne ukuha u luk. Nastavite kuhati još 8-10 minuta kako bi se luk dobro karamelizirao.
3. Kuhajte
Dodajte bijeli luk, gljive i timijan, začinite solju i biberom i kuhajte još 3-4 minute. Dodajte preostalo vino, temeljac, Worcestershire umak, lovorov list i tjesteninu. Smjesu zakuhajte uz često miješanje dok tjestenina ne postane al dente i temeljac se ne upije, oko 8-10 minuta. Umiješajte kajenski papar, pavlaku i 100 g Gruyère sira. Maknite s vatre.
4. Pecite
Ako je potrebno, premjestite tjesteninu u posudu za pečenje. Na vrh stavite preostali sir. Posudu za pečenje stavite u rernu i pecite 20 minuta ili dok se sir ne otopi i lagano zapeče odozgo.
5. Poslužite
Ohladite 5 minuta prije posluživanja. Poslužite sa svježim timijanom i uživajte.
Prijatno!:)
Regija
DRAMA U SUSJEDSTVU: Ko je muškarac koji je preskočio ogradu na Pantovčaku, prema neslužbenim informacijama radi se o...
Prije 8 min0
Mini market
KONAKOVIĆ ODMAH REAGOVAO NA INTERVJU LIDERA SDA: "Izetbegović priziva SNSD u vlast!"
Prije 13 min0
Mini market
DJECA NE SMIJU TRPJETI POSLJEDICE ZBOG NEMARA VLASTI: Federalni zastupnik zahtijeva hitnu sanaciju pasarele u Vogošći
Prije 19 min0
Evropa
ZELENSKI RAZOČARAO FICU: "Nećemo prestati uzvraćati!"
Prije 26 min0
Gastro
VAŽNO DA JE NA KAŠIKU: Japancima je ovo jeftino jelo kao nama grah, a toliko je hranjivo, skromno i omiljeno da ga prave i u...
03. Sep. 20250
Gastro
KUPIT ĆEMO HRPU BLITVE ILI ŠPINATA, A KAD SKUHAMO - ISPADNE MALO: Evo u čemu je fol
04. Sep. 20250
Gastro
KULINARSKI HIT DANA: Poklanjamo recept za kolač od starog kruha, sve je vrlo jednostavno...
03. Sep. 20250
Gastro
OD AMATERA DO KULINARSKOG MAHERA: Na brzinu napravite domaću sladoled tortu i oduševite ukućane...
04. Sep. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.