Vijesti
DOBRE VIJESTI AKO PLANIRATE U TURSKU: Objavljeni novi uslovi ulaska u zemlju
01. Jun. 20221
Otkrili cijene
Ekonomija
Prije 20h
0
Odmori u hotelima u Alanyi, koji uključuju avio-kartu, transfer od aerodroma Antalya do hotela te sedam noćenja, doručak, ručak i večeru u hotelu s tri ili četiri zvjezdice, ove godine mogli su se naći već od 500 eura naviše. Iako su cijene za nijansu porasle u odnosu na prošlu sezonu, i dalje su znatno niže u poređenju s Grčkom.
"Za sedam dana platili smo oko 630 eura. Hotel u samom centru ima tri zvjezdice, sasvim je pristojan i čist, a hrana je raznolika i odlična. Savjet svim turistima koji tek planiraju ljetovati tamo je da uzmu uslugu 'ultra all inclusive', jer neki hoteli, ako niste platili takav aranžman, traže dodatnu naknadu od dva eura po danu za internet u sobama", kaže jedna Beograđanka i dodaje:
"Ležaljke se u nekim hotelima ne plaćaju, dok tamo gdje se doplaćuje, set s dvije ležaljke i suncobranom košta 10 eura. Piće na plaži, osim ako se ne radi o hotelskom baru gdje gosti piju od 10 do 22 sata, košta od tri eura naviše. Hrana je također pristupačna."
Screenshot
"Prošle godine u hotelu su bile samo tri ili četiri porodice iz Srbije. Međutim, sada je bilo puno naših turista koje smo tamo zatekli, kao i onih koji su došli poslije nas. Turci kažu da imaju sve više turista iz naše zemlje i to ih raduje", poručila je.
Nakon povratka iz Turske, turisti iz Srbije obično donose kovčege pune slatkiša, čaja, kafe, pa čak i odjeće, a ove godine cijene na tržnicama su nešto više. "Odjeća i obuća u radnjama na ulici nije poskupjela. Cijene su iste – 30 pari čarapa može se naći od 10 eura, majice od 5 eura, zimska majica od 15 eura, a set trenerki od 30 eura", govori sagovornik i objašnjava:
"Iznosi zavise od veličine, modela, ali važno je da nisu fiksni i da se kod svakog prodavača mogu sniziti barem malo, jer je poznato da Turci vole cjenkanje. Puno njih zna srpski jezik, pa će dogovor s njima biti vrlo zanimljiv za one koji to vole. Primijetili smo porast cijena hrane u supermarketima, kao i svugdje u Europi, ali nije ništa drastično."
"U biti, turistima koji imaju 'all inclusive' ne treba ni dinara preko toga, ali čak ni oni koji nose novac ne troše puno. Obično su to suveniri ili garderoba. Sve u svemu, isplativo je, samo je važno držati oči otvorene pri odabiru hotela jer može biti i neugodnih iznenađenja! Pokazalo se da je jeftiniji nego u Grčkoj", dodaje.
Screenshot
Podsjetimo, izvori iz turističke industrije nedavno su najavili da bi hotelske usluge temeljene na 'all inclusive' aranžmanima uskoro mogle dobiti novi koncept. U Turskoj se godišnje baci u prosjeku 23 miliona tona hrane, dok oko 35 posto voća i povrća završi u smeću prije nego što stigne na sto, navodi se u izvještaju Turske zaklade za sprječavanje rasipanja.
Kao odgovor na ovo bacanje, koje također potiče inflaciju cijena hrane, Predsjedništvo Vijeća za poljoprivrednu i prehrambenu politiku pokrenulo je inicijativu. "Predstavnici turske turističke industrije više su puta predložili reviziju formata 'all inclusive'.
No, većina njih i dalje vjeruje da će on ostati, iako se može djelimično modificirati, uzimajući u obzir povećane zahtjeve turista za kvalitetom usluge. U tom smislu postoje razni prijedlozi, uključujući i one koje je predstavila udruga ugostitelja, ali konačna odluka o ovom pitanju ipak će biti na hotelima koji primaju turiste", rekao je jedan izvor iz te industrije, prenose lokalni mediji.
Screenshot
Srpski turisti, koji godinama ljetuju u turskim destinacijama, kažu da su šokirani količinom hrane koja se baca nakon svakog obroka: "Mnogi misle da su Srbi ti koji uzimaju najviše hrane, pomalo od svega i ništa od toga ne pojedu, pa sve završi u smeću. Turci kažu da njihovi sunarodnjaci u tome prednjače, a da su Rusi na drugom mjestu."
"Ove godine se jednom dogodilo da smo uzeli višak hljeba za ručak koji nam je ostao na tanjiru. Bilo nam je neugodno što se taj hljeb morao baciti i ispričali smo se osoblju hotela. Međutim, oni su pristojno reagovali i prihvatili to na najnormalniji način, objasnivši nam da je to ništa u poređenju s količinom hrane koju bacaju s tanjira, a koju su uzeli Turci i Rusi", kaže Beograđanka za Kurir.
Šareni svijet
HAOS U PLANINSKOM SKLONIŠTU: "Poludivlje životinje napadale su cijelu noć"
Prije 27 min0
Društvo
POČETAK DIGITALNE TRANSFORMACIJE: Poznato koliko građana u BiH je apliciralo za elektronski potpis
Prije 40 min0
Regija
MINISTAR BOŽINOVIĆ O INCIDENTU NA PANTOVČAKU: "Svi su odradili dobar posao"
Prije 54 min0
Mini market
GOLI OTOK LJUBAVI: Put u ozdravljenje vodi samo kroz slobodu, a ekonomska sloboda je najvažnija od svih
Prije 1h0
Ekonomija
PREMINUO UGLEDNI BH. PODUZETNIK: On je osnivač holdinga koji uključuje neke od najvećih bh. firmi
04. Sep. 20250
Ekonomija
NAJVEĆI BANKROT U AUSTRIJI UZDRMAO NAJBOGATIJEG NIJEMCA: "Nasjeo sam na vrhunskog lopova"
05. Sep. 20250
Ekonomija
OBAVLJENA VELIKA TRGOVINA DIONICAMA: Misteriozni investitor stekao udio u bh. proizvođaču haubica i topova
05. Sep. 20250
Ekonomija
KAMIONDŽIJE OTKRILE NAJČUVANIJU POSLOVNU TAJNU: "Niko ne pominje da ovo može da te zadesi"
Prije 17h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.