Gastro
KO KAŽE DA NE MOŽE BEZ MESA: Na brzinu napravite superukusni kebab i oduševite ukućane (VIDEO)
09. Jun. 20210
Njemački döner, međutim, često koristi teletinu i poslužuje se u lepinji punoj povrća poput crvenog kupusa, kiselih krastavaca i luka, s raznim umacima, što je varijanta koja je nastala u Evropi i koju mnogi smatraju njemačkim jelom.
Gastro
26. Sep. 2025
0
Turski pokušaj da Evropska unija propiše stroga pravila o pripremi döner kebaba povučen je nakon vala prigovora.
Da je prijedlog za oznaku "Tradicionalni zajamčeni specijalitet" prošao, bili bi uvedeni strogi kriteriji o vrstama mesa, načinu rezanja i marinadama.
Najviše bi stradala njemačka kebab-industrija, jer se tamošnji döner, koji se već desetljećima prodaje na ulicama, razvio u specifičan oblik, prilično drukčiji od turskog izvornika.
Turske vlasti tvrdile su da je döner nacionalno jelo koje se u Europi proširilo kroz migraciju Turaka. No njemački su dužnosnici poručili da je njihov kebab postao dio domaće kuhinje.
Prema Međunarodnoj federaciji za döner iz Turske (Udofed), tradicija pečenja mesa na okomitoj rotiseriji datira još iz 16. stoljeća, a i sam naziv döner vezan je uz taj način pripreme.
Federacija je od EU tražila jedinstvena pravila:
Njemački döner, međutim, često koristi teletinu i poslužuje se u lepinji punoj povrća poput crvenog kupusa, kiselih krastavaca i luka, s raznim umacima, što je varijanta koja je nastala u Evropi i koju mnogi smatraju njemačkim jelom.
Njemačko ministarstvo poljoprivrede još je prošle godine za BBC reklo da je turski prijedlog primilo "s popriličnim iznenađenjem". Bivši ministar Cem Özdemir, političar turskog podrijetla, poručio je da u Njemačkoj svatko može odlučiti kako će jesti döner, bez pravila iz Ankare. "Döner pripada Njemačkoj", istaknuo je.
Gastro
IDEALNO KAD SMO SVI NA OKUPU: Za tren oka napravite domaću kukuruznu pogaču, i oduševite ukućane…
Prije 8 min0
Auto
MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA: Vozači - isprobajte ovaj savjet, uštede na gorivu su nevjerovatne...
Prije 24 min0
Zdravlje
NEOČEKIVANI REZULTATI NOVOG ISTRAŽIVANJA: Dvije generacije imaju tri do četiri puta veći rizik od raka čiji simptomi znaju prevariti...
Prije 33 min0
Svijet
ZASTRAŠUJUĆE PODRHTAVANJE TLA: Razorni zemljotres jačine 7 stepeni po Richteru pogodio granicu dvije države...
Prije 48 min0
Gastro
DOBRO ZA ZNATI: Kuhar se kune da ako ovo dodate kupusu dok se kuha, kuća vam nikad više neće smrdjeti
05. Dec. 20251
Gastro
AKO NE VOLITE PROKULICE: Imate i sasvim ozbiljan razlog, jer ih sigurno još niste pripremali na ovaj način
04. Dec. 20250
Gastro
BIH MEĐU ELITOM: TasteAtlas je svrstao među 100 najboljih!
05. Dec. 20251
Gastro
OVO ĆE VAS ŠOKIRATI: Evo prave istine o voćnim jogurtima
05. Dec. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.