Šareni svijet
NEVJEROVATNO: Četvero djece pobjeglo iz vrtića, nastala opća panika, a odgojiteljici...
Prije 4 min0
Srećom, postoji jednostavan i ukusan način da ti rizici budu značajno manji – mariniranje.
Gastro
09. Okt. 2025
0
Srećom, postoji jednostavan i ukusan način da ti rizici budu značajno manji – mariniranje.
Istraživači su otkrili da mariniranje mesa najmanje 40 minuta prije pečenja može smanjiti stvaranje kancerogenih spojeva za više od 90 posto, piše Food & Wine.
Prema podacima UCLA Health Centra, konzumiranje mesa kuhanog na visokim temperaturama može povećati rizik od raka, jer zagorjeli dijelovi mesa proizvode kancerogene hemikalije poznate kao heterociklički amini i policiklički aromatski ugljikovodici.
Što je veća izloženost tim hemikalijama, veća je šteta za DNK, a s vremenom se mogu razviti tumori.
Iako postoje jednostavni načini za smanjenje rizika, poput izbjegavanja prepečenog mesa, uklanjanja zagorjelih dijelova i čestog okretanja na vatri, stručnjaci kao najučinkovitiju opciju preporučuju mariniranje.
“Marinade mogu značajno smanjiti kancerogene spojeve nastale pečenjem na roštilju ili kuhanjem mesa na visokim temperaturama. Čak i 40 minuta mariniranja može smanjiti te spojeve za preko 90%”, navode istraživači iz Karmanos Cancer Institute pri Sveučilištu Wayne State.
Nije potpuno jasno zašto su marinade toliko zaštitne, ali pretpostavlja se da su u pitanju antioksidansi ili efekat hlađenja koji marinada pruža mesu.
“Marinada od šećera i ulja može djelovati kao barijera između mesa i topline, a zatim se premaz zapeče umjesto mesa. Začini i bilje ne samo da poboljšavaju okus, već njihova antioksidativna svojstva mogu spriječiti stvaranje štetnih kancerogenih spojeva”, objašnjava Nigel Brockton, potpredsjednik istraživanja na Američkom institutu za istraživanje raka.
Studija iz 2023. godine pokazala je da marinada stvara fizičku barijeru na mesu, smanjujući direktan kontakt s plamenom i dimom, dok istovremeno dodaje vlagu. Duže mariniranje daje bolje rezultate, ali se preporučuje držati meso u marinadi do 24 sata kako se ne bi promijenila tekstura.
Najefikasniji sastojci su kiseline poput octa, soka citrusa, vina i jogurta, te bilje i začini bogati antioksidansima poput češnjaka, luka, ružmarina, timijana i origana.
Šareni svijet
NEVJEROVATNO: Četvero djece pobjeglo iz vrtića, nastala opća panika, a odgojiteljici...
Prije 4 min0
Hronika
MILIONER IZGORJEO U LAMBORGHINIJU, NA PUTU OSTALA HRPA NOVCA: Prizor iz noćne more; DIJelovi olupine letJeli na sve strane (FOTO + VIDEO)
Prije 9 min0
Vijesti
BENJAMINA KARIĆ O TALIJANSKIM SNAJPERISTIMA: Podnijeli smo krivičnu prijavu, nećemo odustati
Prije 10 min0
Svijet
NETANYAHUU NIJE DOSTA KRVI: "Rat nije završen, Hamas će biti razoružan!"
Prije 18 min0
Gastro
TAJNA JE U AGDI: Napravite najsočniji tradicionalni bosanski kolač i oduševite ukućane...
09. Nov. 20250
Gastro
IDEALNO KAD SMO SVI NA OKUPU: Jeftina i ukusna pita zadovoljit će i najizbirljivije...
08. Nov. 20250
Gastro
HRSKAVA TEKSTURA I PRIMAMLJIV IZGLED: Superbrza pita koju možemo napraviti još večeras - ne traži nikakvo iskustvo
Prije 6h0
Gastro
GORDON RAMSAY O POPULARNOM TRENDU: "Nema šanse da ćemo to uvesti kako biste se do 22:30 osjećali manje kao debeli..."
Prije 11h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.