Mini market
DODIKOV ČOVJEK JEDAN JE OD NAJBOGATIJIH POLITIČARA: Gradonačelnik Istočnog Sarajeva 'ne zna šta ima'
Prije 9 min0
(...) pitati ima li još.
Gastro
24. Okt. 2025 24. Okt. 2025
0
Kalter Hund, što na njemačkom znači "hladni pas", čokoladni je kolač s keksima koji se ne peče. U Njemačkoj se smatra nostalgičnim, retro slatkišem, a današnje verzije recepta potječu iz knjižice "Čokoladni kolač s Leibniz keksima", koju je 1920-ih objavila tvrtka Bahlsen, proizvođač poznatih Leibniz keksa.
Ime "Kalter Hund" navodno potječe od izgleda kalupa za kruh koji se koristi za pripremu, a koji je rudare podsjećao na rudarska kolica zvana "Hunt". Budući da se kolač ne peče, već hladi, dodan je pridjev "kalt" (hladan), stvarajući tako neobično, ali pamtljivo ime. U nekim dijelovima Njemačke poznat je i kao "Kalte Schnauze" (hladna njuška).
Ovaj desert postao je iznimno popularan nakon Drugog svjetskog rata zbog svoje jednostavnosti i dostupnosti sastojaka.
Bio je omiljen na dječjim rođendanima i obiteljskim okupljanjima, a njegova popularnost ne jenjava ni danas, predstavljajući slatki okus djetinjstva za mnoge generacije.
Ako tražite desert koji izgleda impresivno, a priprema se bez pečenja i s minimalno truda, Kalter Hund je savršen izbor.
I nema miksera, nema pećnice - a rezultat je bogat, čokoladan i nostalgičan desert koji osvaja na prvi zalogaj, prenosi Index.hr.
Sastojci:
tamna čokolada
kokosovo ulje
vrhnje za šlag
so
petit keksi
Priprema:
1. Obložite standardni kalup za kruh plastičnom folijom ili papirom za pečenje, tako da rubovi prelaze preko stranica kalupa. To će kasnije olakšati vađenje kolača.
2. U posudi prikladnoj za mikrovalnu pećnicu pomiješajte nasjeckanu čokoladu i kokosovo ulje. Zagrijavajte na najjačoj snazi u intervalima od 20 sekundi, miješajući svaki put špatulom dok se smjesa potpuno ne otopi. Na kraju dodajte vrhnje i sol te miješajte dok smjesa ne postane potpuno ujednačena i glatka.
3. Ulijte tanki sloj čokoladne smjese u pripremljeni kalup, tek toliko da prekrije dno. Posložite kekse u jedan ravan sloj, pazeći da se ne lome i ne preklapaju. Prelijte ih novim slojem čokolade, a kalup lagano lupnite o radnu površinu kako bi se smjesa poravnala. Ponavljajte postupak slaganja keksa i čokolade dok ne potrošite sve sastojke.
4. Preklopite foliju preko vrha kolača i stavite kalup u hladnjak na minimalno pet sati kako bi se desert u potpunosti stisnuo. Kada je kolač ohlađen, odmotajte gornji dio folije, preokrenite ga na dasku za rezanje, uklonite ostatak folije i narežite.
Prijatno!:)
Mini market
DODIKOV ČOVJEK JEDAN JE OD NAJBOGATIJIH POLITIČARA: Gradonačelnik Istočnog Sarajeva 'ne zna šta ima'
Prije 9 min0
Regija
VUČIĆ NIKADA NIJE VIĐEN U OVAKO OČAJNOM STANJU: Napravio je nešto što je šokiralo naciju...
Prije 10 min0
Politika
NIJE MOGLO PROĆI BEZ NJENE REAKCIJE: "Političko Sarajevo nastavlja svoju borbu za Christiana Schmidta"
Prije 11 min0
Šareni svijet
PO NEČEMU SMO MEĐU VODEĆIM U EVROPI: Pojavila se nova karta Evrope na internetu, za Bosnu piše 66 posto
Prije 15 min0
Gastro
RECEPT ZA NAJUKUSNIJI PEČENI KROMPIR: Ako ne znate ovaj trik, vrijeme je da saznate
27. Okt. 20250
Gastro
ŠOK U SUSJEDSTVU: Cijena pizze najviše poskupila u EU
26. Okt. 20250
Gastro
MOŽE I U SAKSIJI, NA ZATVORENOM BALKONU ILI TERASI: Kratki vodič za zimski uzgoj domaćeg paradajza...
Prije 13h0
Gastro
VAŽNO JE DA HRSKA: Recept za domaći kruh pravi je hit na internetu, otkrijte i zašto… (VIDEO)
26. Okt. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.