NAPRAVITE "KALTER HUND": Za ovaj njemački klasik ne trebaju vam ni mikser ni rerna, a svi koji ga probaju pitat će...

(...) pitati ima li još.

  • Gastro

  • 24. Okt. 2025  24. Okt. 2025

  • 0

Kalter Hund, što na njemačkom znači "hladni pas", čokoladni je kolač s keksima koji se ne peče. U Njemačkoj se smatra nostalgičnim, retro slatkišem, a današnje verzije recepta potječu iz knjižice "Čokoladni kolač s Leibniz keksima", koju je 1920-ih objavila tvrtka Bahlsen, proizvođač poznatih Leibniz keksa.

Ime "Kalter Hund" navodno potječe od izgleda kalupa za kruh koji se koristi za pripremu, a koji je rudare podsjećao na rudarska kolica zvana "Hunt". Budući da se kolač ne peče, već hladi, dodan je pridjev "kalt" (hladan), stvarajući tako neobično, ali pamtljivo ime. U nekim dijelovima Njemačke poznat je i kao "Kalte Schnauze" (hladna njuška).

Ovaj desert postao je iznimno popularan nakon Drugog svjetskog rata zbog svoje jednostavnosti i dostupnosti sastojaka.

Bio je omiljen na dječjim rođendanima i obiteljskim okupljanjima, a njegova popularnost ne jenjava ni danas, predstavljajući slatki okus djetinjstva za mnoge generacije.

Ako tražite desert koji izgleda impresivno, a priprema se bez pečenja i s minimalno truda, Kalter Hund je savršen izbor.

I nema miksera, nema pećnice - a rezultat je bogat, čokoladan i nostalgičan desert koji osvaja na prvi zalogaj, prenosi Index.hr.

Sastojci:

tamna čokolada 

kokosovo ulje 

vrhnje za šlag 

so

petit keksi 

Priprema: 

1. Obložite standardni kalup za kruh plastičnom folijom ili papirom za pečenje, tako da rubovi prelaze preko stranica kalupa. To će kasnije olakšati vađenje kolača.

2. U posudi prikladnoj za mikrovalnu pećnicu pomiješajte nasjeckanu čokoladu i kokosovo ulje. Zagrijavajte na najjačoj snazi u intervalima od 20 sekundi, miješajući svaki put špatulom dok se smjesa potpuno ne otopi. Na kraju dodajte vrhnje i sol te miješajte dok smjesa ne postane potpuno ujednačena i glatka.

3. Ulijte tanki sloj čokoladne smjese u pripremljeni kalup, tek toliko da prekrije dno. Posložite kekse u jedan ravan sloj, pazeći da se ne lome i ne preklapaju. Prelijte ih novim slojem čokolade, a kalup lagano lupnite o radnu površinu kako bi se smjesa poravnala. Ponavljajte postupak slaganja keksa i čokolade dok ne potrošite sve sastojke.

4. Preklopite foliju preko vrha kolača i stavite kalup u hladnjak na minimalno pet sati kako bi se desert u potpunosti stisnuo. Kada je kolač ohlađen, odmotajte gornji dio folije, preokrenite ga na dasku za rezanje, uklonite ostatak folije i narežite.  

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...