TAKO SU SE SLADILI NAŠI STARI: Na brzinu napravite desert o kojem ukućani dugo pričati...

U šnenoklama glavni sastojci su jaja i mlijeko, a najukusnije su dobro ohlađene.

  • Gastro

  • 25. Okt. 2025  25. Okt. 2025

  • 0

SASTOJCI

1 l mlijeka

5 bjelanjaka

5 žumanjaka

100 g šećera

1 čajna kašika brašna

1 paketić vanilin šećera

PRIPREMA

Odvojite bjelanjke od žumanjaka te bjelanjke pomoću miksera istucite u čvrsti snijeg. Kako bi vam snijeg ispao još bolji, slobodno bjelanjcima, prije miksanja, dodajte i mrvicu soli.

U mlijeko stavite šećer i vaniliju (ili vanilin šećer) te ga zakuhajte. U kipuće mlijeko, pomoću kašike, ukuhavajte snijeg od bjelanjaka. Kako vam oblačići ne bi ispali šuplji, možete ih oblikovati i pomoću dvije kašike. Svaki je potrebno kuhati po, otprilike, minutu sa svake strane.

Vadite ih pomoću šuplje grabilice (s rupicama) i stavljajte u zdjelice ili u jednu veću posudu.

Pjenjačom istucite žumanjke i brašno. U dobivenu smjesu pomalo dolijevajte i miješajte pjenjačom vruće mlijeko koje vam je ostalo od ukuhavanja. Dobiveno vratite na vatru i tucite pjenjačom dok ne zavrije te nastavite skroz dok se smjesa ne zgusne.

Dobivenu kremu prelijte preko i ostavite da se ohladi.

Prijatno!

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...