Jeste li znali
ALEN ISLAMOVIĆ JE PRIJE DEVET GODINA ZASADIO 1.500 SADNICA LJEŠNIKA: Sada ga je prodaje čokoladnom divu i zarađuje...
Prije 8 min0
Probajte za vikend.
Gastro
30. Okt. 2025 30. Okt. 2025
0
Mnogi misle da je ovaj recept kompliciran za pripremu, no mi ćemo vam dokazati suprotno i pokazati kako jednostavno možete napraviti ovo slasno i vizualno privlačno jelo.
Škotska jaja, unatoč svom imenu, zapravo potječu iz Engleske. Smatra se da ih je prvi put pripremila londonska robna kuća Fortnum & Mason davne 1738. godine kao luksuznu deliciju za bogate putnike. Originalno su bila obložena smjesom na bazi riblje paštete, a ne mesa, i prelivena umakom. S vremenom je recept evoluirao, a verzija s mljevenim mesom postala je iznimno popularna diljem Ujedinjenog Kraljevstva.
Danas su škotska jaja omiljeno jelo na piknicima, u pubovima i kao zasitan brzi zalogaj. Njihova popularnost proširila se diljem svijeta, a svaka kultura dodala je svoj mali zaokret, prilagođavajući začine i vrstu mesa lokalnom ukusu.
Savršena su kombinacija hrskave vanjštine te sočnog mesa i mekanog jajeta u sredini.
Sastojci:
faširano meso
stari kruh
mlijeko
luk
bijeli luk
jaja
oštro brašno
prezla
svježi peršun
so
biber
ulje za prženje
Priprema:
1. Kruh namočite u mlijeku. Luk sitno nasjeckajte i propržite na tavi na malo ulja dok ne postane staklast. U većoj zdjeli pomiješajte faširano meso, ocijeđeni kruh, proprženi luk, sitno sjeckani peršun i protisnuti bijeli luk. Posolite, pobiberite i na kraju dodajte jedno sirovo jaje. Sve dobro promiješajte rukama kako bi se sastojci ravnomjerno sjedinili.
2. Četiri jaja kuhajte u kipućoj vodi 5 do 7 minuta, ovisno o tome želite li da žumance ostane tekuće ili da bude potpuno tvrdo. Kuhana jaja odmah prebacite u posudu s hladnom vodom kako biste zaustavili proces kuhanja. Pustite da se ohlade, a zatim ih pažljivo ogulite.
3. Pripremljenu smjesu mesa podijelite na četiri jednaka dijela. Uzmite jedan dio, na dlanu ga spljoštite u oblik pljeskavice, a u sredinu stavite jedno kuhano jaje. Pažljivo obložite jaje mesom sa svih strana i rukama oblikujte kompaktnu kuglu. Pripazite da nema pukotina kako jaje ne bi ispalo tokom prženja. Postupak ponovite s preostalim jajima i mesom.
4. Pripremite tri duboka tanjira: jedan s brašnom, drugi s preostalim umućenim jajetom i treći s prezlom. Svaku mesnu kuglu prvo pažljivo uvaljajte u brašno, zatim u razmućeno jaje i na kraju u prezlu. Pobrinite se da je cijela površina dobro prekrivena.
5. U dubljoj posudi zagrijte dovoljno ulja za prženje. Pecite jaja, jedno po jedno, okrećući ih kako bi sa svih strana dobila zlatnosmeđu boju i ravnomjerno se ispekla. Pečena jaja izvadite na kuhinjski ubrus kako bi upio višak masnoće.
6. Poslužite ih topla, prerezana na pola, uz salatu ili sos po želji.
Prijatno!:)
Jeste li znali
ALEN ISLAMOVIĆ JE PRIJE DEVET GODINA ZASADIO 1.500 SADNICA LJEŠNIKA: Sada ga je prodaje čokoladnom divu i zarađuje...
Prije 8 min0
Politika
OVO JE TUŽILAC SPOMENKO JUKIĆ: Pravi vojnik Dragana Čovića, vodi pravosudne progone nepodobnih Bošnjaka...
Prije 12 min0
Estrada
MAJA ŠUPUTOM PADE: Za nju kažu da je najbogatija pjevačica na Balkanu, a sada uživa sa 19 godina mlađim momkom u Dubaiju
Prije 18 min0
Show
HOLIVUDSKE ZVIJEZDE POSJETIT ĆE PAPU LAVA XIV: Već mu je u gostima bio Al Pacino, a sada u Vatikan stižu...
Prije 24 min0
Gastro
ZABORAVLJENI KLASIK: Najjednostavniji starinski kolač koji smo nekada svi jeli, a danas ga malo ko pravi
13. Nov. 20250
Gastro
ZDRAV, UKUSAN I JEFTIN RUČAK VRLO BRZO ĆE BITI NA TRPEZI: Ovo je još jedno jelo idealno za užurbanu sedmicu
12. Nov. 20250
Gastro
NAUČNICI ORKTILI: Koliko treba staviti soli kada se kuha tjestenina
14. Nov. 20250
Gastro
BRŽE NE MOŽE: Napravite domaću puru na tradicionalni način i oduševite ukućane… (VIDEO)
14. Nov. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.