OMILJENO JELO U BRITANSKIM PUBOVIMA: Savršena kombinacija hrskave vanjštine te sočnog mesa i mekanog jajeta u sredini

Probajte za vikend.

  • Gastro

  • 30. Okt. 2025  30. Okt. 2025

  • 0

Mnogi misle da je ovaj recept kompliciran za pripremu, no mi ćemo vam dokazati suprotno i pokazati kako jednostavno možete napraviti ovo slasno i vizualno privlačno jelo.

Škotska jaja, unatoč svom imenu, zapravo potječu iz Engleske. Smatra se da ih je prvi put pripremila londonska robna kuća Fortnum & Mason davne 1738. godine kao luksuznu deliciju za bogate putnike. Originalno su bila obložena smjesom na bazi riblje paštete, a ne mesa, i prelivena umakom. S vremenom je recept evoluirao, a verzija s mljevenim mesom postala je iznimno popularna diljem Ujedinjenog Kraljevstva.

Danas su škotska jaja omiljeno jelo na piknicima, u pubovima i kao zasitan brzi zalogaj. Njihova popularnost proširila se diljem svijeta, a svaka kultura dodala je svoj mali zaokret, prilagođavajući začine i vrstu mesa lokalnom ukusu.

Savršena su kombinacija hrskave vanjštine te sočnog mesa i mekanog jajeta u sredini.

Sastojci:

faširano meso

stari kruh

mlijeko 

luk 

bijeli luk 

jaja 

oštro brašno 

prezla 

svježi peršun

so

biber 

ulje za prženje 

Priprema: 

1. Kruh namočite u mlijeku. Luk sitno nasjeckajte i propržite na tavi na malo ulja dok ne postane staklast. U većoj zdjeli pomiješajte faširano meso, ocijeđeni kruh, proprženi luk, sitno sjeckani peršun i protisnuti bijeli luk. Posolite, pobiberite i na kraju dodajte jedno sirovo jaje. Sve dobro promiješajte rukama kako bi se sastojci ravnomjerno sjedinili.

2. Četiri jaja kuhajte u kipućoj vodi 5 do 7 minuta, ovisno o tome želite li da žumance ostane tekuće ili da bude potpuno tvrdo. Kuhana jaja odmah prebacite u posudu s hladnom vodom kako biste zaustavili proces kuhanja. Pustite da se ohlade, a zatim ih pažljivo ogulite.

3. Pripremljenu smjesu mesa podijelite na četiri jednaka dijela. Uzmite jedan dio, na dlanu ga spljoštite u oblik pljeskavice, a u sredinu stavite jedno kuhano jaje. Pažljivo obložite jaje mesom sa svih strana i rukama oblikujte kompaktnu kuglu. Pripazite da nema pukotina kako jaje ne bi ispalo tokom prženja. Postupak ponovite s preostalim jajima i mesom.

4. Pripremite tri duboka tanjira: jedan s brašnom, drugi s preostalim umućenim jajetom i treći s prezlom. Svaku mesnu kuglu prvo pažljivo uvaljajte u brašno, zatim u razmućeno jaje i na kraju u prezlu. Pobrinite se da je cijela površina dobro prekrivena.

5. U dubljoj posudi zagrijte dovoljno ulja za prženje. Pecite jaja, jedno po jedno, okrećući ih kako bi sa svih strana dobila zlatnosmeđu boju i ravnomjerno se ispekla. Pečena jaja izvadite na kuhinjski ubrus kako bi upio višak masnoće.

6. Poslužite ih topla, prerezana na pola, uz salatu ili sos po želji.  

Prijatno!:)  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...