ALARMANTNO UPOZORENJE STRUČNJAKA: Visoko prerađena hrane predstavlja sve veću prijetnju zdravlju

Naučnici su otkrili da je prehrana bogata ultraprerađenom hranom povezana s većim rizikom od niza bolesti, uključujući pretilost, dijabetes, bolesti srca, rak i preranu smrt

  • Zdravlje

  • Prije 2h  

  • 0

Rastuća konzumacija visoko prerađene hrane predstavlja sve veću prijetnju zdravlju, upozorila je međunarodna grupa znanstvenika i istraživača, pozivajući zemlje da uvedu tržišna ograničenja i poreze na neke proizvode velikih prehrambenih kompanija.

Visoko prerađena hrana glavni je uzrok pandemije hroničnih bolesti povezanih s prehranom, a prehrambene firme daju prioritet profitu, upozorilo je 43 znanstvenika i istraživača u seriji od tri članka objavljena u medicinskom časopisu The Lancet.

Kažu da visoko prerađena hrana istiskuje svježu hranu i obroke, pogoršava kvalitetu prehrane i povezana je s više kroničnih bolesti.

Oni vide rastuću ekonomsku i političku moć prehrambene industrije i restrukturiranje prehrambenih sustava tako da su prvenstveno usmjereni na profit.

Industrija ultra prerađene hrane, kažu, obuhvaća širu mrežu međuovisnih aktera koji zajedno potiču proizvodnju, marketing i potrošnju te hrane.

Međunarodni tim istraživača također je odgovorio na kritike njihovog rada o ultra prerađenoj hrani, rekavši da su napori da se baci sumnja na znanost o toj temi slični taktikama duhanske industrije.

U prvom od tri rada, pregledali su 104 prethodne studije i otkrili da je prehrana bogata ultraprerađenom hranom povezana s većim rizikom od niza bolesti, uključujući pretilost, dijabetes, bolesti srca, rak i preranu smrt.

Ta hrana često sadrži visoke razine zasićenih masti, soli, šećera i aditiva, što, prema riječima stručnjaka za prehranu, ostavlja manje prostora za hranjiviju hranu. Često sadrži aditive i sastojke koji se ne koriste u pripremi hrane od samog početka, poput konzervansa, emulgatora, umjetnih bojila i aroma.

U drugom članku upozoravaju da konzumacija visokoprerađene hrane raste diljem svijeta i već čini više od polovice svih konzumiranih kalorija u Sjedinjenim Državama, Australiji i Ujedinjenom Kraljevstvu.

U trećem članku, znanstvenici krive nekolicinu velikih korporacija za promjenu globalnih prehrambenih navika u posljednjim desetljećima, agresivno plasirajući proizvode napravljene od jeftinih sastojaka i koristeći industrijske metode.

Osam proizvođača visoko prerađene hrane – Nestle, PepsiCo, Unilever, Coca-Cola, Danone, Fomento Economico Mexicano, Mondelez i Kraft Heinz – činili su 42 posto vrijednosti sektora od 1,5 biliona dolara u 2021. godini, napisali su.

Pozvali su zemlje da uvedu upozorenja na ambalaži, ograniče marketing, posebno oglašavanje usmjereno na djecu, i oporezuju određenu visoko prerađenu hranu, koristeći novac kako bi svježa hrana bila dostupnija ljudima s niskim primanjima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...