ŠTA KAŽU STRUČNJACI: U koje doba dana treba jesti jabuku

Jabuka je jedno od najzdravijih i najpraktičnijih voća koje možemo uključiti u svakodnevnu ishranu.

  • Zdravlje

  • Prije 29 min  

  • 0

Nemaju Englezi bez razloga izreku: „Jabuka dnevno i ne treba vam doktor”.

Jabuka je jedno od najzdravijih i najpraktičnijih voća koje možemo uključiti u svakodnevnu ishranu.

Pored toga što su ukusne i zasitne, jabuke sadrže obilje vlakana, neophodnih za dobro varenje, stabilan nivo šećera u krvi i dugotrajan osećaj sitosti.

Jedna jabuka dnevno je odličan početak, ali za optimalan unos vlakana, korisno je obogatiti ishranu i drugim namirnicama. Mahunarke poput pasulja i sočiva, sadrže do 8 grama vlakana u pola šolje. Sjeme lana dodato u ovsene pahuljice ili jogurt obezbeđuje dodatnih 4 grama. Cijela zrna i integralni hleb pružaju više vlakana od bjelih verzija. Lisnato zelenilo poput kelja, spanaća ili blitve može se dodati u sendviče, jaja, supe ili smutije.

Jabuka srednje veličine ima oko 4 do 5 grama vlakana, što je značajno približava preporučenom dnevnom unosu od 25 do 38 grama.

Međutim, prema mišljenju nutricionista, nije svejedno kada je jedemo. Jutro se pokazalo kao idealno vrijeme, piše EatingWell.

Stručnjaci se slažu da je jutro idealno vrijeme za jabuku.

„Iako ne postoji 'najbolje' vrijeme za uživanje u jabuci, istraživanja sugerišu da jutro može da bude idealno vrijeme za maksimalnu korist od vlakana“, objašnjava dijetetičarka Avery Zenker.

Prednosti jutarnjeg konzumiranja

Dodavanje kriške jabuke u jutarnju ovsenu kašu ili smuti je jednostavan način da započnete dan na hranljiv i uravnotežen način.

Tjelo najbolje reaguje na unos vlakana ujutru, jer su tada creva najaktivnija, sinhronizovana sa našim unutrašnjim satom - cirkadijalnim ritmom. Jabuke sadrže dvije vrste vlakana: nerastvorljiva vlakna, koja povećavaju zapreminu stolice i podstiču redovno varenje, i rastvorljiva vlakna, posebno pektin, koja stvaraju strukturu sličnu gelu, što olakšava prolazak kroz crijeva i hrani dobre bakterije u crijevima.

Stabilniji nivo šećera u krvi i duži osećaj sitosti

Uprkos svojoj prirodnoj slatkoći, jabuke ne izazivaju nagle skokove šećera u krvi. Pektin usporava varenje i pomaže u održavanju stabilnog nivoa glukoze. Zbog toga se jabuke često preporučuju ljudima koji žele da spreče razvoj dijabetesa tipa 2.

Pored toga, vlakna u jabukama produžavaju osećaj sitosti, što pomaže u kontroli apetita i telesne težine. Stručnjaci savetuju da jedete jabuku 10 do 15 minuta prije obroka - na ovaj način ćete se brže osećati siti i jesti manje.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...