STRUČNJACI DOKAZALI: Ovo je biljka koja poboljšava vaše zdravlje

Bol u grlu, osjećaj grebanja, nemogućnost gutanja hrane – to su simptomi prehlada ili respiratornih virusnih infekcija. U ovakvim situacijama žalfija je idealna za dezinfekciju grla.

  • Zdravlje

  • Prije 59 min  

  • 0

Osim upotrebe u ljekovite svrhe,  žalfija je biljka koja se danas koristi i kao začin, u malim količinama.

Žalfija (lat. Salvia officinalis), višegodišnja je žbunasto razgranata biljka, visine oko 60 santimetara i otprilike isto tolike širine. Donji djelovi stabljike žalfije su drvenasti, a gornji zeljasti. Cvijet žalfije je tamnoljubičaste boje. Žalfija je veoma aromatična biljka sa listovima dužine sedam, osam santimetara, ovalnog oblika koji su jedini djelovi biljke koji se koriste.

Žalfija je bila cijenjena biljka još u doba Grka i Rimljana, koji su je koristili kao lijek. Osim upotrebe u ljekovite svrhe, danas se žalfija koristi i kao začin, u malim količinama. Najljekovitija je u doba kada počne da cvjeta, u maju mjesecu, kada se listovi žalfije beru, suše i čuvaju.

Ljekovitost žalfije proističe iz njenog mirisnog eteričnog ulja koje sadrži u količini od dva odsto. List žalfije sadrži i tanin koji je gorak, ali ljekovit. U savremenoj farmaceutskoj industriji žalfija zauzima značajno mjesto u proizvodnji preparata za ispiranje usta. I čaj od žalfije koristi se u istu svrhu.

Žalfija ima antiseptično dejstvo i ona obnavlja sluzokožu. Djeluje protiv znojenja, naročito kod noćnog znojenja koje imaju bolesnici iznemogli od dugotrajnog grozničavog stanja, kao i oni koji su preživjeli neku tešku bolest i postali iznureni i mlitavi. Pored toga, njena ljekovita svojstva dobro djeluju kod plućnih bolesnika, kao i kod reumatičara i rekovalescenata.

Bol u grlu, osjećaj grebanja, nemogućnost gutanja hrane – to su simptomi prehlada ili respiratornih virusnih infekcija. U ovakvim situacijama žalfija je idealna za dezinfekciju grla.

Žalfija jača stomak i podstiče ga na rad. Zahvaljujući etarskom ulju i materiji koja steže, čini je dobrom protiv dijareje zato što steže stolicu i ima antiseptično dejstvo.

Primjenjuje se protiv duhovne malaksalosti i nervne istrošenosti, kao sredstvo koje uspostavlja snagu, krijepi i podstiče na rad.

Žalfija se kao začin upotrebljava u raznim jelima i daje jedinstven ukus salatama, jelima od jaja, čorbama, jelima od mesa i povrća.

Ova biljka našla je primjenu čak i u kozmetičkoj industriji i proizvodnji parfema.

Sušeni listovi žalfije dobro čuvaju odjeću od moljaca.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...