BROJNE ZDRAVSTVENE DOBROBITI: Začin koji liječi

Bogat je antioksidansima i smanjuje rizik od razvoja hroničnih bolesti. Poznat je po svojoj sposobnosti regulacije šećera u krvi jer povećava osjetljivost na insulin i usporava razgradnju ugljenih hidrata

  • Jeste li znali

  • Prije 2h  

  • 0

Cimet je mnogima omiljeni zimski začin, a osim što ga volimo u kafi, čaju i kolačima, ima brojne zdravstvene dobrobiti.

Bogat je antioksidansima i smanjuje rizik od razvoja hroničnih bolesti. Poznat je po svojoj sposobnosti regulacije šećera u krvi jer povećava osjetljivost na insulin i usporava razgradnju ugljenih hidrata.

Ovaj začin se dobija iz unutrašnje kore stabala roda Cinnamomum. Glavno aktivno jedinjenje, cinamaldehid, odgovorno je za mnoge zdravstvene prednosti cimeta, a utiče i na njegov prepoznatljiv miris i ukus.

Healthline navodi osam zdravstvenih prednosti cimeta, potkrepljenih naučnim istraživanjima.

Bogat je antioksidansima: Cimet je bogat snažnim antioksidansima, poput polifenola, koji štite tijelo od oštećenja i smanjuju upale. Takođe se koristi kao prirodni konzervans hrane.

Ima protivupalna svojstva: Antioksidansi u cimetu mogu pomoći u smanjenju upala, što može smanjiti rizik od hroničnih bolesti.

Zaštita od srčanih bolesti: Istraživanja pokazuju da cimet može smanjiti nivo triglicerida, ukupnog holesterola i poboljšati krvni pritisak, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti, prenosi Healthline.

Može poboljšati osjetljivost na insulin: Cimet može povećati osjetljivost na insulin, ključni hormon za regulaciju metabolizma i šećera u krvi. Studije ukazuju da cimet smanjuje insulinsku rezistenciju i pomaže boljoj kontroli šećera u krvi.

Snižava nivo šećera u krvi: Osim uticaja na insulin, cimet usporava razgradnju ugljenih hidrata u digestivnom sistemu i poboljšava unos šećera u ćelije. Preporučena doza iznosi od jednog do šest grama cimeta dnevno.

Pomaže kod neurodegenerativnih bolesti: Cimet sadrži jedinjenja koja mogu spriječiti nakupljanje tau proteina, povezanog s Alchajmerovom bolešću. Studija na miševima s Parkinsonovom bolešću pokazala je da cimet štiti neurone i poboljšava motoričke funkcije. Ipak, potrebna su dodatna istraživanja.

Antibakterijska i antigljivična svojstva: Cinamaldehid u cimetu može pomoći u borbi protiv bakterija i gljivica, smanjiti rizik od infekcija i doprineti prevenciji karijesa i lošeg zadaha.

Antivirusna svojstva: Neka istraživanja pokazuju da cimet može pružiti zaštitu od virusa poput HIV-1, gripa i denga groznice.

Kada je riječ o izboru najboljeg cimeta koji pozitivno utiče na cjelokupno zdravlje, preporučuje se cejlonski cimet.

Ova vrsta cimeta je bezbjednija od kasija cimeta jer sadrži manje kumarina, jedinjenja koje u velikim dozama može biti štetno. Iako je kasija cimet nešto jeftiniji i dostupniji, cejlonski cimet je bolji izbor.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...