SENZACIONALNI REZULTATI NOVOG ISTRAŽIVANJA: Ukoliko želite očuvati pamćenje i u starijoj dobi potrebno je...

Dramatično su im poboljšane kognitivne mogućnosti. Tačnije, poboljšale su za za 226 posto u odnosu na početak studije.

  • Zdravlje

  • 11. Avg. 2023  

  • 0

Gubitak pamćenja i mentalnih sposobnosti u kasnijoj životnoj dobi smatra se jednim od glavnih znakova starenja. No, šta kad biste i u starijoj dobi mogli očuvati svoje pamćenje?

Studija koja je objavljena u časopisu Frontiers in Neuroscience, testirala je pamćenje osoba u dobi od 60 do 85 godina. Znanstvenici su nakon inicijalnog testa sudionike studije poslali kućama i dali im zadatak da tokom noći mirišu različite mirise. Tako su dobili difuzore i prirodno ulje ruže, naranče, eukaliptusa, limuna, paprene metvice, ružmarina i lavande koje su trebali mirisati po dva sata svake noći tokom sljedećih šest mjeseci.

Rezultati su bili nevjerovatni. Dramatično su im poboljšane kognitivne mogućnosti. Tačnije, poboljšale su za za 226 posto u odnosu na početak studije.

Znanstvenici već dugo znaju da se pojedine uspomene mogu povezati uz mirise te da mirisanje tog istog mirisa može potaknuti na prisjećanje. Isto tako, da gubitak olfaktorne sposobnosti, odnosno sposobnosti njuha, može predvidjeti razvoj gotovo 70 neuroloških i psihijatrijskih bolesti. To uključuje Alzheimerovu i druge demencije, Parkinsonovu bolest, shizofreniju i alkoholizam. Kako ističu autori studije, pojavljuju se dokazi o vezi između gubitka njuha zbog COVID-a i posljedičnog kognitivnog pada.

Olfaktivno osjetilo ima posebnu privilegiju da je izravno povezano s memorijskim krugovima mozga, objasnio je Michael Yassa, profesor neurobiologije na CNLM-u. Međutim, za razliku od promjena vida koje liječimo naočalama i slušnim aparatima za oštećenje sluha, nije bilo intervencija za gubitak njuha.

Istraživači se nadaju da će ovo otkriće dovesti do daljnjih istraživanja olfaktornih terapija za oštećenje pamćenja. Dok se to ne dogodi, slobodno možete u spavaću sobu, negdje blizu kreveta, vrećicu s lavandom i uživati u njezinu mirisu tokom noći, piše UCI.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...