TEGELTIJA PROMIJENIO PLOČU: "Vrlo je indikativno da opozicija i u FBiH i u Republici Srpskoj ima negativan stav prema Programu reformi, TO JE VELIKA PRIČA..."

U ntervjuu za Srpskainfo predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija govorio je o ekonomskoj i političkoj situaciju u Bosni i Hercegovini

  • Politika

  • 03. Jan. 2020  

  • 1

– Kada građani budu imali veća primanja, bolju infrastrukturu, zdravsteni sektor i kada se budu osjećali bezbjednije u BiH, mi ćemo imati uspješan mandat. To ne zavisi samo od Savjeta ministara već i od svih koji su u vlasti, jer je najveći dio obaveza na vladama entiteta. Zavisi i od toga koliko će parlamentarci biti spremni da prate Savjet ministara. Mislim da će najveći izazov bitio da se postigne sinergija rada Savjeta ministara i drugih nivoa vlasti i da svi shvate da Savjet ministara pripada svima – kaže Tegeltija.

Do sada je politika Republike Srpske bila da svaka marka više za nivo BiH znači manje za Srpsku?

Da. Republika Srpska otprilike nosi malo manje od trećine tih dodatnih sredstava, ali ponavljam da se prihodi koji se prikupljaju po osnovu indirektnih poreza dobro kreću i najveći iznos sredstava pripada entitetima. To je razlika za koju je procijena da ni na koji način ne ugrožava budžet Srpske za 2020.

Kako shvatate poziciju predsjedavajućeg u odnosu prema ministrima, budući da na izbor većine njih niste mogli da utičete jer su vam prijedlozi dostavljeni iz političkih stranaka?

Način formiranja Savjeta ministara ne razlikuje se recimo od izbora Evropske komisije. I tamo političke partije koje čine većinu predlažu svoje kandidate. Ista je situacija i kod vlada entiteta. Mislim da smo dobili kredibilnu ekipu, da imamo vrlo ozbiljnih i iskusnih ljudi. Najveći broj njih su radili te ili vrlo slične poslove na nivou zajedničkih institucija BiH. Ministar Košarac nije bio u izvršnoj vlasti, ali je dugo dio zakonodavne vlasti i razumije odnose u BiH. Novo ime je ministar transporta i komunikacija, gospodin Mitrović, koji je iz privrede. Na nedavnom sastanku sa poslodavcima iz Srpske i FBiH vidjeli smo da je veliki broj problema upravo u tom resoru i da je bilo vrlo malo sluha prema poslovnoj zajednici. Nadam se da će gospodin Mitrović imati više razumijevanja.

Šta će biti obaveze Savjeta ministara iz Programa reformi BiH?

Program reformi je velika priča, pokušaj da prikrijete svoje razočaranje gubitkom izvršne vlasti na nivou BiH, koja vam po izbornim rezulatima ni tada nije pripadala. Vrlo je indikativno da opozicija i u FBiH i u Republici Srpskoj ima negativan stav prema Programu reformi. On će biti dostupan javosti, iz Programa reformi će proisteći obaveze prema mnogim institucijama. Ono što bude obaveza Savjeta ministara i oko čega postoji konsenzus, sigurno će biti realizovano. Ohrabruje me da mnogo toga što se nametalo u ANP ne postoji u Programu reformi, kazao je Tegeltija.

Integralini intervju možete pročitati ovdje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...