SRBIJU ZBOG OVOGA NEĆE OPRATI STOTINU VODA: Kako su silom pripojili Crnu Goru, pobili i protjerali svoju „BRAĆU“, UKINULI IM CRKVU I ZATRLI IME…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 07. Jan. 2020  07. Jan. 2020

  • 3

Na današnji je dan 1918. godine izbila pobuna u današnjem glavnom gradu Crne Gore nakon nasilne aneksije od strane Kraljevine Srbije.

No, zanimljivo je kako je sve počelo.

U Prvom svjetskom ratu, Kraljevina Crna Gora i Kraljevina Srbija bile su saveznice. Tokom ratnih zbivanja, austro-ugarske jedinice su okupirale Crnu Goru. Monarh Nikola I. Petrović je s dijelom crnogorske kraljevske vlade, uoči kapitulacije, napustio domovinu i uputio se preko Italije u Francusku. Nakon ratnih preokreta, Austro-Ugarska je 1918. došla u situaciju da je morala braniti svoj opstanak na zapadu i držanje Crne Gore nije više bio prioritet, zbog čega ondje više nisu bile njihove snage. Na crnogorskom bojištu dolazi do nevjerovatnog toka događaja. Sazvana je nelegalna Podgorička skupština, jer ju nije sazvao postojeći Parlament Crne Gore, niti crnogorski vladar. Skupština je k tome sazvana u Podgorici, a ne u glavnom gradu Cetinju.

Neustavnost je i ime skupštine. Crnogorski ustav poznavao je samo Narodnu skupštinu, dok je skupština koja je donijela nelegalne odluke nazvana Velika narodna skupština, po uzoru na srpski ustav, te 11. novembra donijela odluku o ujedinjenju Srbije i Crne Gore. Na žalost po crnogorsku stvar, mnogi iz crnogorske narodne skupštine sudjelovali su u radu tog nelegalnog tijela, neki se čak zanoseći mišlju da se Narodna skupština nazove imenom Srpske narodne skupštine na Cetinju.

To je spriječio kralj, a pomoć mu je pružio Mihajlo Vučinić iz plemena Pipera. Ipak, velikosrpskom scenariju nasjeli su mladi ljudi sa srpskog plaćeničkog popisa. Među njima su se isticali Marko Daković te kasniji patrijarh Srpske pravoslavne Crkve Gavrilo Dožić. Temeljem te odluke snage Vojske Kraljevine Srbije i četničkih grupa koje je predvodio Kosta Pećanac okupirale su do kraja 1918. neovisnu državu Crnu Goru.

Crna Gora pala je pod srpsku okupaciju

Za početak srpske okupacije uzima se iskrcavanje srpskih snaga kod Bara i Budve. Akcija je bila radi tobožnjeg oslobađanja Crne Gore. Izlika je bila lažna, jer su crnogorski komiti oslobodili cijelu Crnu Goru.

Zato u akciji "oslobađanja" srpske snage nisu imale ljudskih gubitaka duž cijele obale sve do Čakora. Srpski vojvoda Živojin Mišić otvoreno je u svojoj zapovijedi pri kraju okupacije naveo da je Crna Gora okupirana i da se srpska vojska unutar Crne Gore ima u njoj ponašati kao u okupiranoj državi.

No, poput drugih saveznica Antante pod okupacijom čiji su se monarsi i vlade našli u egzilu, tako je i crnogorski monarh Nikola I. s vladom nastavio održavati legitimitet Kraljevine Crne Gore. Pri crnogorskom Dvoru u egzilu su i nakon formalnog kraja Prvog svjetskog rata bili ostali delegirani inozemni ambasadori.

Zbog ovakvih događanja u Crnoj Gori izbio je Božićni ustanak. Srpska propaganda ga je umanjivala, nazivajući ga tek pobunom. Analitičari smatraju da je crnogorski ustanak imao veće izglede da su vođe ustanka Plamenac, Vučinić, Lompar i Krsto Popović bili spremni proliti bratsku krv i zauzeti Cetinje, jer imali su jake snage, gotovo 30.000 ljudi. Nasuprot tome, bjelaški vođa bio je odlučan. Blažo Božović, vođa cetinjske posade nije dvojio proliti bratsku krv. Napad na akciju crnogorskih branitelja neovisnosti crnogorski unionisti su odbili uz pomoć srpskih snaga. Borbe su prerasle u crnogorski građanski rat koji je trajao do 1925., odnosno do sredine 1926. kad su ubijeni posljednji komiti.

KRALJ NIKOLA PETROVIĆ I.

Uslijedio je progon pristaša crnogorstva. Spaljeno je 6.000 crnogorskih domova. Okupirana Crna Gora pretrpjela je brojna oduzimanja elemenata svoje državnosti. Anektirala ju je Kraljevina Srbija. Regent Aleksandar Karađorđević dekretom je ukinuo autokefalnu Crnogorsku pravoslavnu Crkvu i osnovao Srpsku pravoslavnu Crkvu u Crnoj Gori, crnogorsko svećenstvo je degradirano i dovedeno na "prosjački štap", dok samo ime Crne Gore obrisano je i više u Kraljevini SHS nije postojali ni kao zemljopisni pojam.

Crnogorska pravoslavna Crkva prestala je postojati i svedena je na eparhiju koju kontrolira Srpska pravoslavna Crkva sa sjedištem u Beogradu. Anektirana Crna Gora preko okupatora našla se unutar nove državne tvorevine, Kraljevine SHS.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...