KO JE UBIO HAKIJU TURAJLIĆA: Prvi potpredsjednik vlade BiH krenuo je da dočeka visoku delegaciju, a onda su ga mučki LIKVIDIRALI, posebno sramotna uloga pripadnika UNPROFORA…

Prolazi još jedna tužna godišnjica…

  • Jeste li znali

  • 08. Jan. 2020  

  • 3

Prvi ratni potpredsjednik Vlade Bosne i Hercegovine, Hakija Turajlić, ubijen je na današnji dan 1993. godine na punktu “Sijera 4“, kojeg su držali pripadnici srpskih vojnih formacija kod Kasindolske ulice u blizini sarajevskog aerodroma.

U Sarajevo, na aerodrom, stigla je delegacija Republike Turske, ali joj nije omogućeno da dođe u grad. S tom delegacijom je razgovarao potpredsjednik Vlade RBiH Hakija Turajlić. Na povratku s aerodroma, aepski vojnici su zaustavili vozilo UN-a u kojem je bio Turajlić, i onda ga, u vozilu, ubili.

Prvi potpredsjednik Vlade BiH i prijeratni direktor Energoinvesta mučki je ubijen pred očima francuskih vojnika dok se u oklopnom vozilu UNPROFOR-a vraćao sa sarajevskog aerodroma gdje je imao sastanak sa predstavnicima turske vlade.

Na punktu “Sijera 4“, srpska vojska je zaustavila vozilo uz nezakonit zahtjev za inspekciju UN-ovog transportera.

Nakon 90-minutnog zastoja francuski oficir UNPROFOR-a je otvorio vrata na oklopnom transporteru u kojem je Turajlić sjedio, nakon čega je srpski vojnik otvorio vatru iz kalašnjikova. Turajlić je pogođen sa 8 hitaca. Francuske trupe nisu uzvratile vatru, nisu pozvale pojačanje od jedinice koja je bila udaljena svega 500 metara, niti su zadržale ubice. Britanske trupe koje su pristigle na mjesto zločina su dobile naredbu da napuste lokaciju.

Čovjek koji je nekada bio na čelu Energoinvesta i sklopio brojne poslovne ugovore zahvaljujući kojima su toj firmi otvorena vrata svjetskog tržišta iza sebe je ostavio suprugu i dvoje djece. Niko nikada nije odgovarao za to mučko ubistvo.

Sud je za ubistvo Turajlića sumnjičio Gorana Vasića, no on je oslobođen te tačke optužbe, jer nije bilo dovoljno konkretnih dokaza za odgovornost optuženog.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...