NIKO NE MOŽE VIŠE NI DA VJERUJE: Pogledajte kakva nedopustiva historijska greška je ponovo napravljena u seriji o Gotovini

Nova epizoda Generala ponovno je glavna tema na društvenim mrežama i forumima, a trenutno se najviše raspravlja o povijesnim netočnostima koje su se Vrdoljaku potkrale u šestoj epizodi serije koja ne prestaje šokirati gledatelje bizarnostima (najblaže rečeno).

  • Show

  • 14. Jan. 2020  

  • 0

"U kojoj godini bi se trebala događati današnja epizoda?" zapitao se jedan forumaš o radnji epizode koja je zamišljena u 1994. godini. "Ovo pitam jer u jednom momentu Nadarević kaže da Srbi planiraju ponoviti genocid iz Srebrenice u Bihaću... A po svemu sudeći, ova epizoda se događa 1994., a Srebrenica je 1995. Bobetko je, osim filozof, još i prorok", primijetio je dalje.

Isto su primijetili i drugi.

"Nešto mi nije jasno, spominju Srebrenicu, a ne spominju kćer koju je napravio novinarki puno prije, negdje drugi mjesec 1994. je rođena. Znači da ju je morao natankati, ako me matematika ne vara, negdje peti mjesec 1993. godine? A ovi pričaju brzo o Srebrenici, a dijete se ne spominje? Nije mi ništa jasno", dodao je još jedan forumaš.

alt

 

"Prvo sam se šokirao kad sam čuo za Srebrenicu, slučaj mjesec uoči Oluje. Odjednom vrijeme odletjelo, preskočila se cijela godina, niti se spominje sukob HVO-a i ABiH, niti išta između. Ili se Vrdoljak zajebao dok je pisao pa ispalo da je Bobetko prorok - ne znam. Ako je stvarno 1995., onda očekujemo otezanje vremena. 30+ godina proleti u jednoj epizodi, a sad ćemo mjesec i pol dana vremena gledati u dvije epizode", bio je još jedan od komentara.

"1994. godina a oni pričaju o ponavljanju Srebrenice iz 1995. Teška narativna pogreška. Naravno nedopustiva i nevjerojatna s obzirom koliko je serija dugo snimana i da nitko u postprodukciji nije opazio ovaj propust, a pričalo se o toni savjetnika involviranih u narativ, što akademski obrazovanih ljudi, što branitelja...", čudili su se forumaši.

Inače, ni šesta epizoda nije prošla bez gafova u rangu onih s reklamama Kauflanda i VIP-a, odnosno scene s bočicom Jane. Ovoga je puta to bila torba Nataše Janjić. Naime, riječ je o torbi Herschela, kanadskog brenda osnovanog 2009. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...