DUNOVIĆ RAZBIO ČOVIĆEVE MANIPULACIJE: "Željko Komšić i nije hrvatski član predsjedništva, on je član Predsjedništva BiH, njegov legitimitet se nalazi..."

"Pa zapravo o Federalnoj vladi i kompletno o izvršnoj vlasi u Federaicji se malo govori u proteklom periodu. Jer je uvijek bio fokus na Vijeću ministara, ali i u posljednje vrijeme o Skupštini KS. Tako da je Vlada FBiH bila na marginama, zapravo pravo pitanja vremenskog roka jeste kada će HDZ, prestati sa blokadama jer su oni pravi razlog neformiranja vlasti u Federaciji i njihovim uslovljavanjima sa Izbornim zakonom", kazao je danas Milan Dunović, potpredsjednik Federacije BiH za Hayat.

  • Politika

  • 21. Jan. 2020  21. Jan. 2020

  • 1

Dunović smatra da problem u BiH i jeste ta fraza "legitimni predstavnik nekog naroda":

"Prvo legitimit se ne izvlači iz etniciteta, on se izvlači iz glasova glasaća u BiH i to je vrlo precizno definisano kako Izborni zakonom, tako i ustavima kako državnim tako i entitetskim. Ono što političari u BiH svjesno rade na javnim istupima je pitanje legitimiteta, a on je jedna zabluda. Bosna i Hercegovina je uređena Ustavom da postoje pripadnici konstitutivnih naroda i ostali svi građani. Ne postoji predstavnik naroda kako na državnom tako ni na entiteskom nivou. Željko Komšić i nije hrvatski član predsjedništva, on je član Predsjedništva BiH, sada je i predsjedavajući i njegov legitimitet se nalazi u izbornoj volji glasaća Federacije BiH. Legitimitet Dodika se nalazi u glasaćima iz RS. Ja nikada nisam imao ambicije predstavljanje jednog naroda. I predsjednik i potpredsjednik mora da zastupa sve građane, ukoliko to ne radi to je kršenje Ustava"

Dunović se osvrnuo i na izjavu Milorada Dodika da želi poziciju potpredsjednika Federacije i jedno ministarstvo koje mu je navodno već obećao dobri prijatelj Dragan Čović jer je, kako kažu iz SNSD-a, jedini legitimni predstavnik Srba u Federaciji. Predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića ne smatraju legitimnim Hrvatom, Milanu Dunoviću ne dozvoljavaju da bude legitimni Srbin:

"Legitimno je da gospodin Dodik izrazi želje, ali nije legitimno da se te želje ispune. Ja smatram da su to samo želje. Izborni rezultat SNSD-a u Federaciji nije takav da Dodik može zahtjevati potpredsjednika Federacije, jednostavno zastupnike u Zastupničkom domu, nema u Domu naroda ima, ali u ovom momentu nema potrebe da idemo s zbrajanjem glasova koji su zastupnici delegirani u Klub srba. Mislim da je to nešto što se neće dogoditi SNSD-e neće imati potpredsjednika Federacije. DF i Željko Komšić su bili vrlo eksplicitni u tome i rekli smo da od te priče nema ništa."

Optimističan je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i vjeruje da Bosna i Hercegovina do kraja marta može imati Izborni zakon koji će obezbijediti, ne samo sprovođenje lokalnih izbora na najbolji mogući način, uključujući i Mostar, već i opštih izbora 2022. godine. Dunović na to gleda drugačije:

"Meni dosta puta nije jasno u izjavama Dragana Čovića, da prijedlog Izbornog zakona i kompletna priča oko Izbornog zakonodavstva koje HDZ-e zastupa u proteklih nekoliko godine nije u skladu sa Evropskim vrijednostima. Mi znamo kakve su Evropske vrijednosti, ne propagiraju države koje su nastale na etnicitetima u EU postoje građanska prava svi grašani trebaju da iumaju ista prava. U mišljenju Evropske komisije stoji da konstitutivnost nas ne vodi ka građanskom uređenju države. Konstututivnost je uređena Ustavom da bi se okončao rat u BiH, ali nije nešto što trebamo graditi društvo koja je članica EU. U EU svaki grašanin ima individualno pravo. U BiH po sadašnjem Ustavu ta prava nemaju svi. Ne može izborno zakonodavstvo da se pravi samo po željama HDZ-a I HNS-a. JA mislim da su gospoda iz HDZ-a shvatila da to ne može proći, i da nemaju podržku EU i Konkretno od DF-a. Dragan Čović je rekao da će biti održani izbori u Mostaru, ja ne zna mda je postignut dogovor, ja mu ne mogu vjerovati, jer nismo vidjeli ništa da postoji neki sporazum."

Dunović se osvrnuo i na aktivnost Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini koji je nedavno izjavio da mora doći do promjena Dejtona:

"Da visoki predstavnik je bio direktan, obično nije. Međutim ako govorimo o izbornom zakonodavstvu i izmjenama izbornog zakona one se moraju napraviti. Jedna od izmjena oko koji se svi slažu jesu presude Međunarodnog suda za ljudska prava. Nemoguće je implementirati presude Sejdić-Finci, ako ne dođe do izmjena Ustava. Mora se omogučiti svakome da bude biran", kazao je Dunović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...