EKSKLUZIVNO ZA „SLOBODNU BOSNU“: O dramatičnoj situaciji u Kini i smrtonosnom virusu od kojeg strahuje cijeli svijet govori JEDINA BOSANKA u milionskom kineskom megapolisu….

Kontaktirali smo jedinu državljanku Bosne i Hercegovine na doktorskom studiju u gradu Wuhan u Kini, kako bismo doznali što se događa u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta odakle je krenuo nepoznati smrtonosni Coronavirus zbog kojeg je cijeli svijet u panici

  • Vijesti

  • 23. Jan. 2020  23. Jan. 2020

Mirela Imširović jedina je studentica iz BiH na doktorskom studiju Međunarodnih odnosa u kineskom megapolisu.

Podsjetimo, grad Wuhan se nalazi u centralnoj Kini, između Pekinga i Šangaja. Jedan je od najvećih gradova Kine i glavni grad je provincije Hubei. Grad je veoma moderan i tehnološki razvijen. Ima oko 11 miliona stanovnika.

Mirela Imširević se u Bosnu i Hercegovinu vratila prije desetak dana na zimski odmor, a kako sada stvari stoje od skorog povratka u Kinu neće biti ništa.

Kakvo je trenutno stanje u Wuhanu, snimke koje možemo vidjeti posredstvom svjetskih agencija su dramatične!?

Wuhan je trenutno izoliran i obustavljen je sav javni prijevoz, trgovine rade skraćeno vrijeme i zabranjen je izlazak i ulazak u grad. Prije mog odlaska kući počele su prve priče o nepoznatom virusu. Tada je bilo malo zaraženih i nije se znalo o kojem se virusu tačno radi. Grad Wuhan i Kina su već i u tom periodu bili preuzeli mjere predostrožnosti. Dobijali smo redovno obavijesti i upute kako se ophoditi prema novonastalom stanju. U brošurama i lecima koje dobivamo kontinuirano je objašnjeno kako se ophoditi u ovoj situaciji.

PUSTE ULICE GRADA OD 11 MILIONA STANOVNIKA (Foto: Mirela Imširović)

Organizirane su kontrole provjere temperature na svakom katu studentskih domova svaki dan u 12 sati. Svaki student je dužan mjeriti tjelesnu temperaturu svaki dan u 12 sati. Svaki kat u studenskim domovima je formiran kao zasebna grupa koja ima svoje predstavnike koji prate da sve informacije stignu do svakog studenta kao i stanje svakog studenta u svakom satu. Posebno je posvećena pažnja studentima strancima. Kontinuirano se dijele maske, sapuni i toplomijeri svim studentima. Mobilisane su sve univerzitetske bolnice za studente koji mogu biti transportirani u roku od par minuta do njih. Na ulazima u zgrade studenata postavljeni su skeniri temperature i zaštitari provjeravaju tjelesnu temperaturu svakom ponaosob.

Jeste li u kontaktu s kolegama, pratite li njihove medije?

Posljednjih nekoliko dana vlasti u Kini su počeli iz aviona izbacivati i dezinfekcijski prah po gradu Wuhan. I u ovom slučaju poslana su obavještenja studentima da ne napuštaju svoje prostorije. Napravili su i bolnicu za inficirane gdje će ih prebaciti i izolirati da bi se izbjegao svaki mogući kontakt. Čini se da Kina ima situaciju pod kontrolom, no svakako je potrebno vremena da se u popunosti suzbije širenje bolesti.

Kako je sve počelo?

Još uvijek nije poznato sa koje životinje je virus prenesen na čovjeka. Poznato je da je prenesen sa tržnice morskih plodova, ali i prodaje divljači. Prvi zaraženi su bili oni koji su radili direktno na toj tržnici. S obzirom da je Kina već prošla kroz ovakvu situaciju nedavno, 2003., mislim da je ovaj put mnogo spremnija i organiziranija u suzbijanju širenja virusa.

Ima li u gradu još studenata iz Bosne i Hercegovine, ili iz drugih zemalja bivše Jugoslavije?

U gradu Wuhan trenutno nema drugih studenata iz Bosne i Hercegovine. Tu je nekoliko studenta iz susjednih država, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Albanije. Ono što je vjerovatno malo stresno mojim kolegama i prijateljima koji nisu otišli svojim kućama u toku ovog zimskog odmora, jeste to što su u karantini u domovima, stanovima i kampusima, i pod kontinuiranom provjerom temperature, ali to je trenutno najbolje za njih, kazala je na kraju Mirela Imširović za „Slobodnu Bosnu“!

(Razgovarao: M.ILIČIĆ)

Vezane vijesti

trenutak ...