AMERIČKO MINISTARSTVO OTKRILO: Evo gdje je proizveden koronavirus koji je ubio na stotine hiljada ljudi...

U skladu sa stavovima FBI-a

  • Svijet

  • 26. Feb. 2023  

  • 0

Američko ministarstvo energetike donijelo je zaključak da je pandemija koronavirusa najvjerovatnije izazvana curenjem virusa iz laboratorije, piše u povjerljivom obavještajnom izvještaju koji je predat Bijeloj kući i ključnim članovima Kongresa.

Ovaj zaokret u stavu Ministarstva koje prethodno nije imalo odlučan stav po pitanju pojave koronavirusa, primjetan je u reviziji dokumenta direktorke Nacionalne obaveštajne agencije Avril Haines.

Kako piše Wall Street Journal, novi izvještaj ukazuje da različiti obavještajni krugovi imaju različito mišljenje o porijeklu pandemije. Ministartvo energetike se sada pridružilo FBI-u, koji od ranije tvrdi da se virus proširio najvjerovatnije nesretnim slučajem iz jedne laboratorije u Kini. Četiri druge agencije i dalje vjeruju da je to rezultat prirodnog prenošenja, a dvije agencije su neodlučne.

Zaključak Ministarstva energetike je rezultat novih obaveštajnih podataka i značajan je jer ova agencija ima zavidnu naučnu ekspertizu i nadgleda mrežu američkih nacionalnih laboratorija, od kojih neke sprovode napredna biološka istraživanja.

FBI je ranije došao do zaključka da je pandemija najvjerovatnije izazvana curenjem iz laboratorije.

Ova agencija zapošljava mikrobiologe, imunologe i druge naučnike, a podržava ga Nacionalni centar za bioforenzičku analizu, koji je osnovan u Fort Detricku, s ciljem da analizira antraks i druge moguće biološke prijetnje.

Američki zvaničnici odbili su dati detalje o novim obavještajnim podacima i analizama koje su navele Ministarstvo energetike da promijeni svoj stav. Dodali su da, iako Ministarstvo za energetiku i FBI kažu da je najvjerovatnije nenamjerno curenje iz laboratorije, oni su do tih zaključaka došli iz različitih razloga.

Kao što je poznato, pandemija koronavirusa je krenula 2019. godine iz kineskog grada Vuhana, a prvobitno su kao uzročnik navedeni slijepi miševi. Do sada je u svijetu umrlo više od šest miliona ljudi zbog zaraze ovim virusom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...