IRANSKI MEDIJI OBJAVILI ŠOKANTNU VIJEST: Poginuo čovjek koji je organizovao likvidaciju Sulejmanija

Iranski mediji prenijeli su informacije da je visoki oficir američke CIA Majkl D'Andrea koji je, prema preliminarnim podacima organizovao ubistvo iranskog generala Kasema Sulejmanija, poginuo u Afganistanu.

  • Svijet

  • 28. Jan. 2020  

  • 0

Iranska agencija "Mehr", pozivajući se na izvore u ruskoj obavještajnoj službi, tvrdi da je oficir CIA poginuo u padu američkog vojnog aviona u Avganistranu.

Mediji su preniujeli da je D'Andrea učestvovao u potrazi i za Osamom Bin Ladenom, te da je jedan od najvažnijih ljudi CIA u tom dijelu planete. Italijanska sredstva informisanja pri tome ne iznose nikakve dokaze za ove tvrdnje.

Načelnik Generalštaba američkog ratnog vazduhoplovstva general Dejvid Goldfajn potvrdio je da je Amerika u Avganistanu izgubila jedan svoj avion za komunikacione mreže "Bombarder E-11A". On nije detaljno objasnio uzrok pada i rekao je da za sada nisu dostupne informacije o žrtvama.

Komandant elitne iranske jedinice "Kuds" pri Korpusu Čuvara Islamske revolucije general Kasem Sulejmani poginuo je prilikom napada na aerodrom u Bagdadu.

Administracija je ubistvo Sulejmanija objasnila time što je on pripremao napade na američke ambasade. Predsjednik Donald Tramp je saopštio da je riječ o četiri konkretne ambasade, ali nije imenovao zemlje u kojima se one nalaze. Šef Pentagona Mark Esper nije potvrdio te izjave američkog predsjednika.

D'Andra se pridružio CIA 1979. godine, a većinom je učestvovao u operacijama na Bliskom Istoku, te je ubrzo dobio nadimak Ajatolah Majk. Neki ga takođe nazivaju Tamni princ. Godine 2017. pojedini američki mediji su objavili informacije da ga je predsjednik Donald Tramp zadužio za špijunažu protiv Irana, ali to naravno nije zvanično potvrđeno.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...