FASCINANTNO OTKRIĆE NJEMAČKIH ARHEOLOGA: Otkriveno šta su djeca jela u prahistoriji; I danas se hrane slično

Arheologija je dosta vremena i truda posvetila utvrđivanju toga šta su naši preci jeli, a najmanje se zna čime su hranili novorođenčad kada majke prestanu da ih doje.

  • Jeste li znali

  • 31. Jan. 2020  

  • 0

Nauka malo zna o tome šta su bebe i mala deca jela u praistoriji, jer je veoma rijetko da se u dječjim grobovima nalazi posuđe sa ostacima hrane na dnu.

Nedavno je ekipa nemačkih arheologa pronašla dva dječja groba u blizini Berlina i Augsburga u kojima su našli posuđe koje je vjerovatno služilo da se u njemu čuva hrana za decu koja su tamo sahranjena.

Grobovi su iz evropskog bronzanog i gvozdenog doba, što bi odgovaralo periodu od 1200. do 450. godine p.n.e.

Analiza dna ovih posuda je pokazala da su u njima bili kravlje i ovčije mlijeko.

Ove posude su pokazale da je životinjsko mlijeko bilo prva hrana koja je davana djeci kada bi majke prestale da ih doje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...