OVO JE JEZIVO: Djevojčica se probudila jedno jutro i kazala roditeljima da ima muža i dijete iz prošlog života, a kada su oni to odlučili provjeriti USLIJEDIO JE ŠOK…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 17. Feb. 2020  

  • 2

Nevjerovatna životna priča Indijke Shanti Devi, naša je današnja tema. Čak je i najokorjelije skeptike natjerala da se zapitaju postoji li neka vrsta reinkarnacije.

Sve počelo u decembru 1930., nekoliko dana nakon svoga četvrtog rođendana, Shanti je, ničim izazvana, roditeljima rekla da je nekoć živjela u gradu Muttri (današnja Mathura) i da je bila majka troje djece koja je umrla pri porodu. “Zvala sam se Ludgi. U to sam sigurna kao što sam sigurna da je nebo plavo, a voda mokra”, kazala je s djevojčica sa smrtno ozbiljnim izrazom lica. Roditelji su bili sumnjičavi prema njenim tvrdnjama, otpisavši ih kao plod dječje mašte, ali ona je bila uporna. Iz dana u dan, ponavljala je svoju pjesmu: „Ludgi, Muttra, djeca…“.

Svoga je supruga opisivala kao poštenog čovjeka koji je nosio naočale za čitanje i imao bradavicu na lijevom obrazu. Kada je navršila šest godina, zabrinuti su je roditelji odveli obiteljskom liječniku. Pred njim je pak opisala kako je u prošlom životu umrla nekoliko dana nakon teškog carskog reza i opisala mu neke detalje operacije . S obzirom da liječnik nije imao racionalno objašnjenje za stvari koje je izgovarala Shanti, misterija je za njene roditelje postajala sve veća.

Na koncu su gospodin i gospođa Devi odlučili sami istražiti priču i došli do fascinantnog otkrića.

Pokazalo se da je u Muttri doista živjela žena po imenu Ludgi, koja je u teškim mukama umrla pri porodu. Kad su curicu doveli u grad, smjesta je pronašla kuću pokojne žene, ali i prepoznala „svog supruga i djecu“ iz prethodnog života!

Potresni susret sa sinom iz prošlog života dogodio se 12. novembra 1935. godine.

Djevojčica se rasplakala kada je ugledala vlastitog supruga i sina koji je sada bio stariji od nje.

Nakon večere, Shanti je prstom pokazala na novu suprugu svoga muža iz prišlog života.

„Zašto si je oženio? Zar se nismo dogovorili da se nakon moje smrti više nećeš ženiti“, upitala ga je!?

On je ušutio i oborio pogled. To je zbilja bilo posljednje obećanje koje je dao svojoj supruzi Lugdi . Kedarnath se s obitelji vratio u Delhi uvjeren da je mala Shanti u prošlom životu zaista bila njegova bivša supruga. Ona je, rekao je kasnije istraživačima, znala intimne stvari koje nije mogao znati nitko osim njegove preminule supruge.

 

Priča je obišla čitavu Indiju, privukavši pažnju vođe Mahatme Ganhdija. On je oformio posebnu komisiju koja je trebala provjeriti istinitost njezinih tvrdnji.

Malena je djevojčica ispitivačima ispričala na stotine detalja iz života pokojne Ludgi, koji su bili poznati samo njenim najbližima.

U zaključku izvještaja komisije je stajalo: „Shanti Devi prvi je konkretan i provjeriv dokaz reinkarnacije“, zapisao je dr. K. S. Rawat, čovjek koji je sa Shanti napravio posljednji intervju, samo četiri dana prije nego što je umrla.

Jedan od najžešćih kritičara ovog slučaja i reinkarnacije općenito, Šveđanin Sture Lönnerstrand, odmah je otputovao u Indiju.

Nakon što je proveo detaljnu istragu zaključio je da je slučaj Shanti „jedini dokazani slučaj reinkarnacije dosad“.

S njom je ostao u kontaktu sve do njene smrti 1987. godine.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...