NAKON INZKOVOG STIGLO POSLJEDNJE UPOZORENJE MEĐUNARODNE ZAJEDNICE: „Ovo je neprihvatljivo i za Bosnu i Hercegovinu i za njen evropski put…“

Na adrese učesnika sastanka u Isočnom Sarajevu stiglo je pismo koje potpisuju ambasador EU u BiH Johann Sattler, šefica OSCE-a u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec i otpravnica poslova Ambasade SAD u Sarajevu Ellen Germain, a u kojem su opometnuti da kao rukovodioci službi moraju biti nezavisni od političkog uticaja i da se klone bilo kakvih aktivnosti koje mogu da dovedu u pitanje njihovu nezavisnost.

  • Politika

  • 28. Feb. 2020  28. Feb. 2020

  • 4

Politički predstavnici entiteta Republika Srpska koji obavljaju dužnosti u državnim institucijama Bosne i Hercegovine nedavno su se sastali u administrativnom centru u Istočnom Sarajevu na, kako je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao, radno-konsultativnom sastanku na kojem su prisustvovali predstavnici Obavještajno-sigurnosne agencije, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Centralne izborne komisije i drugi.

Na adrese učesnika ovog sastanka stiglo je pismo koje potpisuju ambasador EU u BiH Johann Sattler, šefica OSCE-a u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec i otpravnica poslova Ambasade SAD u Sarajevu Ellen Germain.

Učesnici sastanka su u pismu opometnuti da kao rukovodioci službi moraju biti nezavisni od političkog uticaja i da se klone bilo kakvih aktivnosti koje mogu da dovedu u pitanje njihovu nezavisnost. 

U pismu se također ističe da je neprihvatljivo i za Bosnu i Hercegovinu i za njen evropski put da su učestvovali na političkom sastanku koji ozbiljno dovodi u pitanje njihovu nezavisnost i nepristrasnost.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ranije je ocijenio da se skup koji je organizirao Milorad Dodik 20. februara u administrativnom centru Vlade RS u Istočnom Sarajevu, a kojemu su prisustvovali zvaničnici sa državnog nivoa, "de facto ticao provođenja politike Republike Srpske vezane za blokiranje procesa odlučivanja u državnim institucijama". 

Inzko je ocijenio da je prisustvo na tom sastanku neprihvatljivo, jer ono de facto pokazuje spremnost na učešće u blokiranju donošenja odluka u institucijama na državnom nivou.

"Ono također ozbiljno dovodi u pitanje profesionalni, moralni i lični integritet učesnika i percepciju nezavisnosti institucija koje oni predstavljaju. Čelnici nezavisnih institucija zakonski su obavezni da osiguraju nezavisnost tih institucija od političkog uticaja i da se suzdrže od svakog djelovanja koje bi moglo ugroziti instituciju koju predstavljaju ili pak njenu nezavisnost", naveo je visoki predstavnik u saopćenju za javnost. 

Podsjetio je da državni zvaničnici u institucijama BiH koji su izabrani i imenovani sa teritorije entiteta nisu predstavnici entiteta nego države BiH. U skladu sa Aneksom 4. Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH (Ustav BiH), državne institucije i državni zvaničnici, kako kaže, vrše svoje dužnosti u skladu sa Ustavom BiH i odlukama institucija BiH, a ne entiteta.

"Ponovio bih još jednom da državni zvaničnici koji su prisustvovali skupu održanom 20. februara 2020. u Istočnom Sarajevu, kao i svi drugi državni zvaničnici, imaju odgovornost da strogo poštuju Ustav BiH i zakon i da su dužni osigurati puno i nesmetano funkcioniranje državnih institucija, uključujući i brz proces odlučivanja", kazao je Inzko.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...