SAOSJEĆANJE U DRUGOM PLANU: Grci s Lezbosa tjerali brod s migrantima i govorili im da odlaze (VIDEO)

Povicima "vratite se u Tursku" grupu stanovnika grčkog otoka Lezbos spriječila je u nedjelju pedesetak migranata da pristanu svojim čamcem u luku nakon sati provedenih u moru, javljaju fotografi novinske agencije France presse.

  • Svijet

  • 01. Mar. 2020  01. Mar. 2020

  • 0

Na snimci se vidi kako ljudi s otoka viču na migrante i govore im da odlaze dok čamac uplovljava.

U luci Thermi, stanovnici su ogorčeni dolaskom nekoliko čamaca te su spriječili migrante, među kojima je bilo i nekoliko beba da se iskrcaju, a izvikivali su pogrde lokalnom predstavniku Visokog povjerenstva UN-a za izbjeglice (UNHCR).

Neki su se stanovnici okomili na novinare i fotografe, udarajući ih i bacajući im aparate u more, piše AFP.

Na cesti za prenatrpani izbjeglički logor Moria u kojem je smješteno više od 19.000 migranata, druga skupina stanovnika opskrbljena lancima i kamenjem pokušala je spriječiti policijski autobus koji je prevozio potražioce azila pristigle u nedjelju da dođu do prijemne kancelarije i zatraže azil, prenijela je grčka agencija ANA.

Jedan je policajac pritom lakše povrijeđen, navodi isti izvor. 

Službena Ankara objavila je u petak da više neće zadržavati migrante koji pokušavaju doći u Europsku uniju, nakon ofanzive sirijske vojske na položaje proturskih pobunjenika u Idlibu, pogibije 33 turska vojnika i prema predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu mlake reakcije NATO-a na činjenicu da je Turska, njezina članica, pretrpjela takav gubitak.  

Agencija AFP prenosi, pozivajući se na svoje podatke, da je najmanje 500 migranata pristalo u nedjelju ujutro na grčke otoke. Četiri čamca sa 120 osoba pristalo je na otok Hios, a dva s 80 migranata do otoka Samosa, navodi ANA. 

Grčke obalne straže navode da je 180 migranata stiglo u subotu na otoke Lezbos i Samos unatoč snažnim vjetrovima, čime su prešli morsku granicu između Turske i Grčke. 

Stotine stanovnika Lezbos demonstrirale su krajem februara protiv gradnje novog prihvatnog centra za migrante, tražeći da se otok vrati lokalnom stanovništvu, a bilo je i sukoba s policijom. . 

Grčka je bila ulazna europska zemlja za hiljade migranata 2015. i 2016., a već je preko 40 hiljada migranata smješteno na egejskim otocima gdje žive u prenatrpanim kampovima i teškim uslovima. Otočani tvrde da snose nesrazmjeran teret te zahtijevaju izgradnju prihvatnih kampova na drugim mjestima u Grčkoj.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...