AMFILOHIJE SE PREPAO: "Crkva ne želi niti podstiče bilo kakvu radikalizaciju"

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije prihvatio je poziv premijera Crne Gore Duška Markovića da u srijedu, 11. marta počnu razgovori na ekspertskom nivou o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti. Amfilohije je u pismu crnogorskom premijeru izrazio zabrinutost zbog činjenice da se Zakon o slobodi vjerispovijesti već počeo da se sprovodi kao i da se sprovode "represivne mjere prema sveštenstvu i monaštvu".

  • Regija

  • 05. Mar. 2020  05. Mar. 2020

  • 1

"Ne treba izgubiti iz vida česte i radikalno anticrkvene javne nastupe najviših državnih zvaničnika, koji nepravedno optužuju Crkvu za navodnu antidržavnu djelatnost i podložnost uticajima izvan Crne Gore, što su notorne neistine. To nije dobra atmosfera za razgovor", ocijenio je Amfilohije, a prenijela Mitropolija crnogorsko-primorska.

Navodeći da crkva ne želi "niti podstiče" bilo kakvu radikalizaciju, mitropolit je izrazio nadu da će Vlada Crne Gore učiniti "sve što je potrebno" da se spriječi nastavak "zaoštravanja situacije od države".

Odlukom Episkopskog savjeta SPC-a u Crnoj Gori, članovi ekspertskog tima za stručne pregovore u ime Crkve su protojerej-stavrofor Velibor Džomić kao koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske i advokati Dragan Šoć, Zoran Lazarević, Damjan Ćulafić i Vladimir Leposavić.

Kako je navedeno iz Mitropolije, oni imaju nadležnost da sa timom Vlade Crne Gore vode stručne pregovore o predmetnom zakonu, s tim da odluke o konačnim stavovima donosi Episkopski savjet.

Sastanak eksperstkih timova Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske biće održan u sredu, 11. marta u 10:00 sati u Podgorici.

Vladu će na tom sastanku predstavljati potpredsjednik Zoran Pažin, profesor Pravnog fakulteta Nebojša Vučinić, dekan Pravnog fakulteta Aneta Spaić, šef kabineta predsjednika Vlade Crne Gore Dragoljub Bulatović, advokat Nikola Martinović i diplomirani pravnik Srđan Spaić.

Prvi sastanak predstavnika Vlade Crne Gore i SPC-a u Crnoj Gori, održan 14. februara, okončan je bez dogovora.

U međuvremenu su litije koje organizuje SPC nastavljene i njima svakog četvrtka i nedjelje prisustvuje na desetine hiljada vjernika i građana Crne Gore.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...