VIJESTI IZAZVALE VELIKU PANIKU; OGLASILA SE I SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA: Mogu li se kućni ljubimci zaraziti koronavirusom?

Iako je jedan pas u Kini nedavno na testovima bio ‘blago pozitivan’ na virus i bio je u karanteni, WHO tvrdi da nema dokaza da kućni ljubimci psi i mačke mogu biti prenositelji tog virusa.

  • Zdravlje

  • 15. Mar. 2020  

  • 1

Vlasnici kućnih ljubimaca mogu odahnuti

Nema dokaza da se kućni ljubimci, posebno psi i mačke, mogu zaraziti koronavirusom, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).  

Kao i kod SARS-a, Covid-19 prenosi se prvenstveno kapljicama kašlja, kihanja, pljuvačke ili iscjetka iz nosa. Iako kućni ljubimci ispuštaju dosta sline, postoje značajne prepreke za to da virus preskoči s čovjeka na životinju i obrnuto, piše Indy 100.

WHO tvrdi:

Trenutno nema dokaza da se kućni ljubimci, poput pasa ili mačaka, mogu zatražiti novim koronavirusom. 

U Kini, gdje živi većina ljudi kojima je dijagnosticiran koronavirus, lokalni zvaničnici jednog sela u provinciji Zhejiang zatražili su od svih stanovnika da stave životinje u karantenu i pobili sve pse lutalice na ulici. U strahu od mogućeg širenja virusa, još jedno kinesko selo donijelo je slično pravilo krajem januara, pa su ubijali i sanitarno zbrinjavali životinje na ulici.  

Smatra se da je Covid-19 potekao iz mrtvog životinjskog mesa na tržištu u Wuhanu, pa se proširio na ljude koji su jeli to meso. No, žive životinje su sigurne, barem koliko je dosad poznato.  

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...