OVAJ ZDRAVI HLJEB MOGU SVI NAPRAVITI: Gotovo je za 5 minuta, a potrebno vam je samo nekoliko sastojaka

Istraživanja konzumaciju UPF-a povezuju s nizom zdravstvenih problema, od povećanog rizika od dijabetesa, lošeg zdravlja crijeva pa sve do raka. Iako je praktično uzeti narezan kruh s police, možda to ipak nije najbolja opcija za naše tijelo. Druge opcije, poput autentičnog kiselog tijesta, kruha s lanenim sjemenkama ili raženog kruha (pumpernickel) proizvode se uz minimalnu preradu i bogatije su hranjivim tvarima, tvrdi Peters.

  • Zdravlje

  • 04. Jul. 2025  04. Jul. 2025

  • 0

U današnjem svijetu, u kojem se lome koplja oko najjednostavnijih pravila pravila prehrane, jedna od najkontroverznijih namirnica je sigurno kruh. Iako je riječ o jednoj od najstarijih i najrasprostranjenijih namirnica na svijetu, a police supermarketa i pekarnica prepune su desetaka vrsta kruha, mnogi se još pitaju je li riječ o namirnici koja je dobra za nas.

Odgovor nije jednostavan, kaže nutricionistica Donna Peters, za Women’s Health. “Nije svaki kruh isti, a jako se razlikuju po okusu i nutritivnoj vrijednosti,” kaže Peters.

Kruh iz supermarketa najčešće spada u kategoriju ultraprerađene hrane (UPF) i često sadrži dodane soli, šećere i ima nisku nutritivnu vrijednost.

Povećani rizik

Istraživanja konzumaciju UPF-a povezuju s nizom zdravstvenih problema, od povećanog rizika od dijabetesa, lošeg zdravlja crijeva pa sve do raka. Iako je praktično uzeti narezan kruh s police, možda to ipak nije najbolja opcija za naše tijelo. Druge opcije, poput autentičnog kiselog tijesta, kruha s lanenim sjemenkama ili raženog kruha (pumpernickel) proizvode se uz minimalnu preradu i bogatije su hranjivim tvarima, tvrdi Peters.

S njom se slaže i nutricionistica Kayla Daniels, koja kaže da bi mnogi industrijski kruhovi spadali u UPF kategoriju, dok je “svježe pečeni kruh s minimalno sastojaka (brašno, voda, kvasac, sol) zapravo neprerađen.”

“Bijeli kruh radi se od rafiniranog brašna, siromašan je nutrijentima, posebno vlaknima, sadrži oko 0,6 grama po kriški, a preporučeni dnevni unos je 30 grama,” objašnjava Peters dodajući da konzumacija bijelog kruha može uzrokovati nagle skokove šećera u krvi što može negativno utjecati na energiju, raspoloženje, tjelesnu težinu i dugoročno zdravlje.

Zdrav kruh bez aditiva

Želite li zdrav kruh bez aditiva, najbolje da ga sami napravite doma. Za ovaj kruh koji ćete spremiti u doslovno 5 minuta (bez dizanje i pečenja) treba vam 500 g glatkog pšeničnog brašna (može i pola integralnog), 1 vrećica suhog kvasca (7 g), 1 žličica šećera, 2 žličice soli, 300 ml tople vode i 4 žlice maslinovog ulja.

U zdjeli pomiješajte brašno, suhi kvasac, šećer i sol. Dodajte toplu vodu i maslinovo ulje pa sve dobro promiješajte drvenom kuhačom ili rukom dok se ne poveže u mekano tijesto. Istresite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite 5–10 minuta, dok ne postane glatko i elastično. Stavite tijesto u lagano nauljenu zdjelu, prekrijte krpom i ostavite na toplom mjestu 1 sat, da se udvostruči.

Zagrijte pećnicu na 220 °C. Tijesto lagano premijesite, oblikujte štrucu ili stavite u kalup obložen papirom za pečenje. Po želji premažite vrh s još malo maslinovog ulja. Pecite 25–30 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu koricu i dok kucanje po dnu kruha ne zvuči šuplje. Ako želite hrskaviju koricu, stavite posudicu s vodom na dno pećnice tijekom pečenja.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...