UGLEDNI AMERIČKI ZNANSTVENIK NAJAVLJUJE: Uskoro će prestati pandemija koronavirusa, ali prave promjene slijede kada sve prođe…

Nakon što je primio brojne e-mailove uplašenih ljudi, američki znanstvenik, pisac i geolog Gregg Braden odlučio je otkriti vlastita saznanja o koronavirusu kojima trenutno raspolaže

  • Zdravlje

  • 26. Mar. 2020  26. Mar. 2020

  • 0

„Kada raspolažemo jasnim činjenicama, naši izbori i odluke postaju nam očiti“, kaže Gregg Braden.

Stoga je jako važno da su nam dostupne provjerene informacije.

Premda se, kaže, radi o novom virusu, ljudski je organizam profinjen i moćan sistem koji može izaći na kraj i s ovom infekcijom.

Zanimljivo je to da su i druge virusne epidemije većinom započinjale u proljeće.

Stoga možemo očekivati da će i pandemija koronavirusa (COVID-19) svoj vrhunac dostići u idućih 45 dana, a nakon toga bi mogla biti u opadanju i završiti eventualno u julu ili augustu.

Naravno, to vrijedi samo ako se budemo pridržavali mjera zaštite sebe i drugih.  

Budući da se ipak radi o potpuno novom virusu, to su uglavnom još uvijek pretpostavke, a vrijeme će najbolje pokazati ponaša li se ovaj virus kao i drugi virusi iz naše prošlosti koje smo uspješno prevladali.

Vezano uz pandemiju koronavirusa, trenutno smo u fazi mitigacije, kaže Braden.

Sama riječ „mitigacija“ označava akciju koja se provodi kako bi se smanjile posljedice i bol koju izaziva neko stanje ili bolest, u ovom slučaju koronavirus (COVID-19).

Vjerovali ili ne, virus, pa tako ni koronavirus, nije živi organizam! On nije sastavljen od stanica te nema stanično disanje i metabolizam.

Ta neživa tvar sastoji se od genetičkog materijala (DNK, RNK) zaštićenog proteinskim omotačem.

Da bi se reproducirao, potrebne su mu stanice domaćina te je potpuno inertan i pasivan sve dok ne dođe u kontakt sa živom stanicom.

To je i odgovor na pitanje koji mnogi postavljaju - zašto se protiv koronavirusa ne koriste antibiotici?

„Sredstvom koje uništava žive bakterije ne možemo uništiti neživu tvar, poput virusa. To je naprosto nemoguće“, kaže Gregg Braden.

Dakle, cijeli svijet se danas bori i poduzima drastične mjere protiv nečeg što čak i nije živo!

Budući da su mnogi zabrinuti i strahuju od toga da ih virus „vreba“, treba znati i to da koronavirus, baš kao i drugi virusi, nije lovac i nije u aktivnoj potrazi za bilo kime od nas. 

Koronavirus nije isto što i gripa!

Prema saznanjima, koronavirus nije isto što i gripa, premda ima slične simptome.

Za razliku od gripe, koja je rezultat više sojeva virusa, COVID-19 je stanje uzrokovano jednim sojem virusa, i to novog, za koji naš imunosni sistem tek treba razviti pravi način odbrane.

Budući da se radi o novom virusu na koji se naš organizam još nije adaptirao, smrtnost je viša (3,4 posto) nego kod sezonske gripe (0,1 posto). I te se brojke stalno mijenjaju.

Zbog oslabljenog organizma i drugih oboljenja, koja ih dodatno čine podložnima infekcijama, najugroženije su osobe starije od 70 godina.
 
Koronavirus se hvataljkom lako veže na receptor, odnosno enzim stanice domaćina.

Jednom kada se poveže sa stanicom, on s njom dijeli genetske informacije. To nazivaju i „hakiranjem našeg genoma“.

Tada gen virusa postaje dio DNK-a u stanici domaćina. Virus se tada umnožava i počinje uništavati stanicu. A kada probije stanicu, širi se dalje.

Ipak, u cijeloj priči postoji dobra vijest, kaže Braden. A to je da vaš organizam zna što mu je činiti.

Važnu ulogu u borbi protiv virusa igraju vaši leukociti, vaša prva linija odbrane.

Dok je virus aktivan, specijalizirane stanice leukociti napadaju ga i vežu se na njega kako bi ga uništile. 

Život nakon koronavirusa

Nakon što pandemija završi, sa svim njezinim posljedicama koje će imati na ljudsko zdravlje i ekonomiju, malo-pomalo naviknut ćemo se na novo stanje, koje ćemo smatrati normalnim.

Gregg pretpostavlja da će naš život izgledati drukčije i zahtijevati određene jasne promjene - u društvu, poslovanju (ekonomiji) i životnom stilu svakoga od nas.

Uostalom, način na koji je svijet dosad funkcionirao potpuno je neodrživ, naglašava Braden.

Nakon korone živjet ćemo više lokalno. Sve ono što smo dosad nabavljati iz svijeta, nabavljat ćemo na nekom užem, lokalnom području, bilo da se radi o hrani, lijekovima ili izvorima energije.

No zahvaljujući tome više ćemo cijeniti svoju zajednicu i običnog čovjeka.

Bit će to izazov, ali svakako izazov za koji se isplati živjeti. U određenom smislu rodit će se neki novi čovjek.

Svakako budite mirni i optimistični, ali ne zaboravite se i zaštititi te osnažiti svoj imunitet.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...