VAPAJ IZ ŽARIŠTA EPIDEMIJE: "Konjic je prepušten sam sebi!"

Konjic je opština sa najvećim brojem oboljelih osoba (17) od koronavirusa u FBiH, a zabilježen je i jedan smrtni slučaj.

  • Vijesti

  • 26. Mar. 2020  

  • 0

Pored koronavirusom, građani Konjica suočeni su i s nedostatkom podrške HNK, kantona kojem pripada opština Konjic.

Iako se Konjic nalazi u žarištu epidemije koronavirusa, Krizni štab Konjica i medicinsko osoblje Opće bolnice Konjic prepušteni su sami sebi bez ikakve pomoći kantonalnih vlasti iz Mostara, i SKB Mostar koja se finansira i novcem građana Konjica.

alt

Opštinski štab CZ Konjic obavijestio je SKB Mostar da im nedostaje testova za testiranje osoba iako su opština s najvećim brojem zaraženih a samim time i potencijalno zaraženih. Također OŠ CZ Konjic zahtijeva od SKB Mostar da sve informacije o broju testiranih i njihovim rezultatima prvo šalje Domu zdravlja i Štabu CZ u Konjicu.

Dalje, Opštinski štab Civilne zaštite Konjic zatražio je od Federalnog štaba civilne zaštite da konjičkoj bolnici osigura angažman dodatnog epidemiološkog osoblja s obzirom da je jedinom zaposlenom epidemiologu u Domu zdravlja Konjic zbog kontakta s pozitivnom osobom na koronavirus 24. marta izdato rješenje o samoizolaciji.

Konjic sada ima 17 osoba zaraženih koronavirusom i Opštinski štab civilne zaštite da se taj broj zbog kontakata poveća u narednom periodu, pa od federalnog štaba traži hitnu pomoć s obzirom da već tri dana nisu ni rađeni testovi zbog nedostatka opreme.

Hitno se od Federalnog štaba civilne zaštite traži adekvatnu opremu za osoblje koje će biti angažirano u Motelu Konjic koji je prenamijenjen u improvizovanu bolnicu. Potrebno je i uspostaviti infektivni odjel u konjičkom Domu zdravlja s obzirom da on ne postoji, a samim tim potreban je i angažman infektologa.


alt

Dakle, iako Konjic pripada HNK, ovaj grad je prepušten sam sebi i nema nikakvu pomoć Mostara.

“Pokušavamo da animiramo sve poznate i nepoznate adrese, tražimo rješenja kako bi prevladili ovu situaciju sa nekontinuiranim uzimanjem i slanjem uzoraka za testiranje na području općine Konjic, da dovedemo da se ova situacija izbjegne i svaki dan imamo određeni broj uzoraka koji se slao na analizu u Mostar. Ono što mi imamo informacije jeste, da mikrobiološki laboratorij pri SKB bolnici u Mostaru može uraditi svega 20 takvih ispitivanja dnevno što je s obzirom na pojavu koronavirusa na području općine Konjic po nama nedovoljno. Prema svemu, ni sutra neće biti uzimanje tih uzoraka i Konjic je na neki način prepušten sam sebi i da pokušamo naći kanale kako doći do materijala za testiranje”, kazao je za Radio Konjic Fadil Tatar, komandant Štaba Civilne zaštite Konjic.

U jučerašnjim poslijepodnevnim satima pripadnici Službe za Civilnu zaštitu i vatrogastvo općine Konjic postavili su kontejner u svrhu trijaže, a na osnovu Zaključka Štaba CZ općine Konjic za hitnu nabavku kontejnera, jer već ranije postavljeni trijažni šator pokazao se neuslovnim za potrebe zdravstvenih ustanova na području općine Konjic.

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...