UPOZORENJE FAO-A: Globalna kriza s hranom prijeti, zemlje gomilaju zalihe

Rizikujemo nadolazeću prehrambenu krizu ukoliko se brzo ne poduzmu mjere kako bismo zaštitili najugroženije

  • Svijet

  • 30. Mar. 2020  

  • 0

Izbijanje pandemije koronavirusa moglo bi uticati na sigurnost snabdijevnaja hrane i cijene. Globalna pandemija narušava dostupnost radne snage i lanac snabdijevanja.

"Rizikujemo nadolazeću prehrambenu krizu ukoliko se brzo ne poduzmu mjere kako bismo zaštitili najugroženije, održali globalne lance snabdijevanja hranom i ublažili utjecaj pandemije na prehrambeni sistem – kazali su iz Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO)", prenosi BiznisInfo.

FAO je kazao kako se poremećaji mogu očekivati u aprilu i maju.

Ograničenja kretanja i “averzija” od strane radnika mogu omesti poljoprivredu, navodi FAO. Prerađivači hrane, koji obrađuju veliku većinu poljoprivrednih proizvoda, također bi mogli biti spriječeni u svom poslu.

"Osim toga, već vidimo izazove i u pogledu logistike koja uključuje kretanje hrane (nemogućnost premještanja hrane iz tačke A u tačku B) i uticaja pandemije na stočarstvo zbog smanjenog pristupa stočnoj hrani, te smanjene kapacitete klaonica (zbog logističkih ograničenja i nedostatka radne snage), slično onome što se dogodilo u Kini", rekli su iz FAO-a.

Do sada su poremećaji minimalni jer su zalihe hrane bile odgovarajuće.

Međutim, skokovi cijena vjerovatniji su za proizvode veće vrijednosti poput mesa i brzo pokvarljivih roba, a ne za glavne proizvode (npr. žitarice) kojih još ima u dovoljnoj količini, rekao je FAO.

Fitch Solutions je saopštio da je globalno snabdijevanje hranom relativno obilno s pozitivnim izgledima za 2020. do 2021. zahvaljujući blagim vremenskim uslovima u ključnim proizvodnim regijama.

"Proizvodnja žitarica na razvijenim tržištima obično se obavlja na velikim farmama u područjima niske gustoće naseljenosti koje su manje sklone zarazi. No, radno intenzivni sektori poput plantaža (npr. palminog ulja) i prerade (npr. mesa) su više izloženi riziku zaraze zaposlenika, pa time i privremenim mjerama zatvaranja", rekli su iz Fitch Solutionsa u nedavnoj bilješci.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...