„SB“ OTKRIVA; SARAJKA O KOJOJ PRIČA SRBIJA I KOJA PRIČA SRBIJI: Dr. Darija Kisić-Tepavčević, od liječnice koja je uzela riječ Vučiću, do "bosanske turbo-folk prostakuše"!

Otkako se prije nekoliko nedjelja počela pojavljivati i oglašavati na konferencijama za medije stručnog medicinskog tima Srbije koji se nalazi na čelu borbe protiv pandemije koronavirusa, doktorica Darija Kisić-Tepavčević ne prestaje privlačiti pažnju, pokretati stručne, medijske komentare, ali i kontroverzne reakcije najšire javnosti u Srbiji

  • Mini market

  • 31. Mar. 2020  02. Apr. 2020

  • 5

Elokventna, staložena, razložna i autoritativna, pri tom vrlo naočita, zamjenica direktora Instituta "BATUT" oduševila je medijske radnike jer je oduzela monopol na javno djelovanje od sveprisutnog predsjednika Alekandra Vučića. Ona je umjesto jezika politike, prijetnji, represije, uvela govor struke, nauke, pri tom svima razumljiv, pristupačan i zanimljiv. Zajedno sa starijim kolegom, isusnim epidemilogom dr. Predragom Konom, doktorica Kisić-Tepavčević je redovne dnevne konferencije za medije povodom epidemije, izvještaje, preporuke ljekara, prognoze razvoja bolesti pretvorila u zanimljiva, edukativna i korisna obraćanja javnosti.

No, istovremeno se doktorica Darija Kisić-Tepavčević našla na udaru armije anonimnih, primitivnih i agresivnih komentatora na društvenim mrežama. Mnogi od njih su seksističke prirode, a mnogi, također, imaju šovinističku pozadinu. Na pitanje šta "ratnicima" sa društvnih mreža najviše smeta kod doktorice Kisić-Tepavčević, list "Blic" odgovara: "To što je iz Bosne".

Ovaj list je to ilustrovao jednim odvratnim  komentarom na Twiteru u kojem je neki virtualni siledžija napisao: "Srbijanski ekspert dooošo iz Booosne. Još jedna masna Brenulja. Ona (Brena, op.S.B.) vrišti, pa čovek ima izbor da je nikada ne čuje, a ova bi, Bože pomozi da leči. Rezervišite grobara".

Ko je Darija Kisić-Tepavčević?

Uspješna i ugledna epidemiologinja rođena je u Sarajevu 1975. godine. Njeni roditelji  doselili  su u glavni grad BiH iz Trebinja, odakle porijeklo vuče cijela poznata hercegovačka familija Kisić. Darija je sve do početka rata živjela u naselju Grbavica i pohađala  sarajevsku Treću gimnaziju. Već u prvim danima rata, kada je imala nepunih 17 godina, sa roditeljima je odselila u Beograd, gdje je uskoro završila preostale razrede gimnazije i upisala Medicinski fakultet. (Uzgredno pitanje za eksperte iz "progona Srba iz Sarajeva": ko je hiljade Srba tokom rata protjerao u Srbiju sa "slobodnih teritorija, Grbavice, Ilidže, Vogošće..)?

Medicinski fakultet Darija Kisić je završila 2001. godine, gdje je magistrirala i doktorirala. Specijalizirala je iz epidemilogije u 30-oj godini života. Objavila je stotine naučnih radova u stručnim časopisima širom svijeta. O njenom obiteljskom životu se malo zna, osim što nije teško pretpostaviti po prezimenu njenog muža, Tepavčević, da je i on prijeklom iz Bosne i Hercegovine, preciznije Sarajeva i njegove okoline.

Kad se zna da je i doktorica Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infentivne bolesti u Zagrebu, najauoritativnija  stručnjakinja u borbi protiv kornavirusa u Hrvatskoj porijeklom je iz Zavidovića, a do rata je radila u Sarajevu, pokazat će se da u cijeloj regiji samo u Bosni i Hercegovini, neformalna čelnica medicinskog tima u borbi protiv pandemije nije rođena u našoj zemlji. Doktorica i direktorica Kliničkog centra, članica Predsjedništva Stranke demokratske akcije,  Sebija Izetbegović, koja je (nakon 11 godina studiranja) Medicinski fakultet završila u godinama kada je doktorica Darija Kisić doktorirala, rođena je u selu Golubovci, pored Podgorice, glavnog grada Crne Gore.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...