PUŠAČI SU OD SMRTONOSNOG VIRUSA NAJVIŠE UGROŽENI: Evo šta uraditi i kako na najbolji način zaštititi svoja pluća…

Oni koji ne spadaju u rizične grupe dosad su se u visokom postotku od bolesti COVID-19 uspjeli oporaviti

  • Zdravlje

  • 02. Apr. 2020  

  • 1

Ipak, i najzdravijim osobama u ovom se trenutku preporučuju mjere predostrožnosti, kao i povećana briga za pluća.

Evo šta sve možete učiniti kako biste se ovih dana provedenih u kućnoj izolaciji pobrinuli za respiratorni sistem koji novi virus napada.

Što su osjetljivija pluća osobe koja boluje od virusa COVID-19, veće su šanse da će razviti teži oblik bolesti. Pacijenti koji pate od astme i kronične opstrukcijske bolesti pluća trebali bi se pokušati pridržavati mjera koje bi im pomogle u ozdravljenju ako se potencijalno zaraze, piše New York Times.

Bolest pogoršava nešto na što ne možemo uticati, stepen onečišćenja zraka. Prema dosadašnjim istraživanjima, taj problem ne utiče samo na težinu bolesti i kasnije simptome, nego povećava šanse da će osoba izložena zagađenju uopće oboljeti.

Dok nam je vanjsko zagađenje potpuno van kontrole, možemo se brinuti o onom unutarnjem. Vjerovali ili ne, ustajali "kućni" zrak, često zna biti lošijeg kvaliteta od onoga vanjskog izloženog zagađenju.

Liječnica Meredith McCormack, glasnogovornica Američke udruge za plućne bolesti, otkrila je za NY Times šta možemo poduzeti po tom pitanju. Sada kad smo uglavnom zatvoreni u kući, kvalitet zraka u našem domu važnija je nego ikad.

Njeni savjeti su sljedeći:

- ako ste pušač, pokušajte smanjiti količinu cigareta koju popušite

- nemojte pušiti u zatvorenom prostoru

- izbjegavajte prženje hrane

- ukoliko pržite, obavezno otvorite sve prozore

- investirajte u pročišćivač zraka

- identificirajte potencijalne alergene u domu, naročito pazite na vlagu i plijesan

- ne otvarajte prozore u vrijeme kad je promet najgušći

- obavezno zračite prostorije, posebno noću

- ukoliko aktivnosti na otvorenom još uvijek nisu zabranjene, šetnja u prirodi je od velike pomoći

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...