BURNO U „OTVORENOM“; SARAJEVSKA RATNA DOKTORICA ŠOKIRALA SVE: „Imali smo slučaj da su roditelji vodili djecu na groblje da se igraju u pijesku…“

Kada će doći kraj koronavirusu? Pitanje je koje se svima vrti po glavama. Alemka Markotić, Davor Božinović i Krunoslav Capak o tom pitanju govorili su na HRT-u u emisiji „Otvoreno“

  • Regija

  • 03. Apr. 2020  

  • 0

- Širenje virusa ovisi o skupinama oboljelih koji su imali kontakte. Ovo je nešto što će biti, javljat će se u određeno vrijeme. Bitno je da dođemo do trenutka kada će kontinuirano padati broj oboljelih. Ovo su očekivane oscilacije, kretanje ljudi, kao što smo imali ostale ispade, put u Tursku, slučajeve u zdravstvu. Nakon toga nastane niz slučajeva, pa nastane neki mir. Jedan dan više, jedan dan manje - rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević, Alemka Markotić.

Ukupno 35 ljudi u Hrvatskoj je teže bolesno i nalazi se na respiratoru, a Markotić ističe kako njihov život ovisi o koncu. 

- Zasad ne mogu znati za svih 35 koji su na respiratoru, u našoj bolnici je 18. Drže se, svi oni su jako teški bolesnici, nadam se da će uskoro ići ka poboljšanju. Jedan dio je u nekom stanju za koji ne znam kako će završiti. Oni su ovisni o aparatima. Njihov život ovisi o koncu, o njihovoj kondiciji, različitim bolestima. Puno veći je rizik da ti bolesnici završe loše ako su pretili, visok tlak, šećer. Ali i onima koji imaju slabiji oblik bolesti, teško dišu, muče se. Osjećaju bolove u prsima, visoka temperatura, guše se po cijeli dan. To se ne smije ignorirati, moramo biti ozbiljni, kazala je Markotić.

-Većina simptoma bolesnika ima teško disanje, kašalj, spominje se i smanjenje osjeta i njuha, a negdje se manifestiralo povraćanjem i proljevom. Trebat će nam nek vrijeme da vidimo koja su sva lica ove bolesti. Treba pratiti to i vidjeti kako kad će se tko skinuti s respiratora. Ima na različitim dijelovima svijeta i nesnalaženje u tom dijelu, puno je informacija, ali jako malo onih razvrstanih. U Zaprešiću su roditelji vodili djecu na groblje da se igraju u pijesku. To je neprihvatljivo, sada imamo sve veći broj slučajeva među djecom, u svijetu je bilo i nekoliko smrtnih slučajeva. Neka ne misle mlađi da nisu u opasnosti. Ne smijemo se igrati. U ratu smo svi sjedili zatvoreni mjesecima, što ne možemo sada u komforu svog doma izdržati jedno vrijeme, rekla je nekadašnja sarajevska rata doktorica Alemka Markotić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...