MANDAT OD GODINU DANA: Miroslav Lajčak poseban delegat EU-a za dijalog Srbija-Kosovo

Lajčak treba preuzeti dužnost odmah, a imenovan je na inicijalni mandat od godinu dana.

  • Regija

  • 03. Apr. 2020  

  • 4

Vijeće Eueropske unije imenovalo je danas Slovaka Miroslava Lajčaka za posebnog delegata EU-a za dijalog između Srbije i Kosova, te za ostala regionalna pitanja zapadnog Balkana.

Lajčak treba preuzeti dužnost odmah, a imenovan je na inicijalni mandat od godinu dana.

"Zadaće novog posebnog delegata EU-a bit će postizanje sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, poboljšanje dobrosusjedskih odnosa i pomirenje među partnerima na zapadnom Balkanu kako bi im se pomoglo da prevladaju nasljeđe prošlosti, te doprinos konzistentnosti i učinkovitosti djelovanja EU-a na zapadnom Balkanu", kaže se u saopćenju Vijeća.

Miroslav Lajčak je slovački diplomat koji je obnašao dužnost ministra vanjskih poslova, te dužnost predsjednika Opće skupštine UN-a. Od 2007. do 2009., bio je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Lajčak je kao lični delegat visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku nadgledao provedbu referenduma o nezavisnosti Crne Gore 2006. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...