DOKTORICA IZ SARAJEVA KOJOJ VJERUJE SRBIJA: Darija Kisić-Tepavčević otkrila šta će se dogoditi ukoliko se pojede nešto što je zaraženo virusom…

Doktorica Darija Kisić-Tepavčević dala je odgovor na pitanje šta će se desiti ukoliko u prodavnici građani dodirnu nešto što je zaraženo koronavirusom

  • Regija

  • 05. Apr. 2020  05. Apr. 2020

  • 0

Šta da radimo u slučaju da dodirnemo nešto zaraženo na rafu prodavnice? Odgovor na to pitanje dala je doktorica Darija Kisić-Tepavčević.

„Čak i ako je virus na koži, to nije ulazno mesto. Ako operete ruke posle toga, to je preventivna odgovarajuća mera. Samo je bitno da sveže kontaminiranu ruku ne stavite na usta, nos, na respiratorni trakt“, kazala je ona.

„Ja se ponašam isto kao do sada. Kada se vratim iz nabavke, odložim kese, izvadim namirnice i potom operem ruke. Nećete se zaraziti ako kesu stavite u usta, a verujem da to ne radite. Jeste suština u higijenskim merama, ali se odnose na redovnu higijenu ruku. Čak i ako se prouzrokovač infekcije (virus) nađe na ruci, nećemo se razboleti ako ne diramo usta ili oči, odnosno ako ga ne unesemo respiratorno ili konjuktivno - rekla je ona.

„Nećemo se zaraziti ako pojedemo nešto zaraženo, jer je utvrđeno da se na taj način ne uzrokuje bolest. Prvobitne hipoteze su bile da se ovaj virus prenio putem namirnica sa pijace u Wuhanu. Međutim, naknadna istraživanja su isključila tu mogućnost – kazala je zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" Darija Kisić-Tepavčević srbijanskim medijima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...