„BILO JE TO JAKO TEŠKO UOČITI…“: Znanstvenici pronašli slabu tačku koronavirusa, ovo bi mogla biti prekretnica…

Sada traže da osobe koje su preživjele bolest COVID-19 da doniraju krv kako bi se vidjelo sadrži li tražena antitijela

  • Vijesti

  • 07. Apr. 2020  

  • 0

Znanstvenici američkog medicinskog istraživačkog centra Scripps Research pronašli su "Ahilovu petu" koronavirusa SARS-CoV-19 koja bi mogla otvoriti put ka potencijalnom pronalasku cjepiva, piše Daily Mail.

Tokom istraživanja prvo su promotrili kako se antitijelo osobe koja je preživjela SARS „prikačilo“ na poseban dio virusa kako bi ga ubilo. Nakon toga su promatrali kako se isto tijelo „prikačilo“ na isti dio koronavirusa SARS-CoV-19.

Ta bi slaba tačka mogla postati metom i vodič za razvijanje cjepiva. Znanstvenici sada traže da osobe koje su preživjele bolest COVID-19 da doniraju krv kako bi se vidjelo sadrži li tražena antitijela.

U ovom istraživanju proučavalo se i antitijelo koje je uzeto pacijentu koji je prije više od deset godina bolovao i prebolio SARS. Pacijent nosi kodno ime CR3022, a antitijelo je izolirala farmaceutska tvrtka Crucell Holland BV iz Nizozemske.

Također, istraživači centra Scripps Research primijetili su da se SARS antitijelo kači na praktički isto mjesto i kod SARS-a i kod SARS-CoV-19. Antitijelo se, međutim, nije istom jačinom prikačilo za SARS-CoV-19 kao što je to slučaj sa SARS-om. "To ne znači da ga neće ubiti", stoji u studiji.

Rad Scrippsa pomogao je pri identificiranju potencijalne slabe tačke virusa.

"Velika sličnost između virusa (SARS i SARS-CoV-19) sugerira da to mjesto ima važnu funkciju koju možda ne bi imalo da je virus značajnije mutirao", stoji u studiji.

Vodeći autor studije dr. Ian Wilson rekao je za San Diego Tribune da bi ta tačka mogla biti "Ahilova peta" virusa. "To ranjivo područje bilo je teško za pronaći, što virusu daje na tajanstvenosti", stoji u studiji.

"Otkrili smo da je ta regija inače skrivena unutar virusa te da se otkriva kada taj dio virusa mijenja svoju strukturu, kao što se to događa kada se neko njime zarazi", rekla je koautorica studije dr. Meng Yuan.

"Ovo znanje može pomoći pri stvaranju cjepiva i lijekova protiv SARS-CoV-19 virusa, a oni bi čovjeka mogli štititi od drugih koronavirusa - uključujući i od onih koji će se pojaviti u budućnosti", dodao je Wilson.

Studija s ovim otkrićima objavljena je prošlog petka u časopisu Science.

Znanstvenici centra Scripps Research nastavit će mapirati strukturu koronavirusa SARS-CoV-19 kako bi se te spoznaje mogle koristiti pri izradi cjepiva ili barem privremenog cjepiva koje bi se davalo liječnicima koji su u stalnom kontaktu s osobama koje su zaražene koronavirusom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...