MISTERIJE SVIJETA: Niko ne zna odakle su došli misteriozni osvajači, pustošili su sve redom, utjerivali strah u kosti, a nakon jedne žestoke bitke samo su nestali…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 08. Apr. 2020  

  • 0

Narodi s mora bili su konfederacija pomorskih osvajača koji su u 13. i 12. stoljeću pr. n. e. napali i opustošili gradove na velikom dijelu istočnog Sredozemlja .

Smatra ih se odgovornima za Kolaps brončanog doba. Predstavljaju jednu od najvećih misterija staroga vijeka jer nema nikakvih podataka o njihovom identitetu ili o tome odakle potječu.

Glavni izvor o njima su staroegipatski spisi u kojima su opisani zapisima poput: „Stigli su s mora u svojim ratnim brodovima i niko im se nije mogao oduprijeti“.

U tim se spisima nalaze imena nekih od plemena napadača: Sherden, Sheklesh, Lukka, Tursha, Akawasha. Pored Egipta, napali su i razorili Hetitsku državu u Maloj Aziji i opustošili zemlje Levanta.

Iako su poharali Malu Aziju i Levant, Egipćani su odoljeli njihovim napadima i porazili ih u mnogo bitaka. U tim su bitkama velike pobjede odnijeli faraoni Ramzes II., Merneptah i Ramzes III. Spisi iz vremena Ramzesa II. Otkrivaju kako su Narodi s mora bili spremni boriti se kao plaćenici i u Ramzesovoj vojsci i u onoj njegovih neprijatelja Hetita. Oni iz vremena Merneptaha govore o tome da su ti misteriozni stranci došli „s mora na sjeveru“ i navodi neke toponime, ali niko ih nije uspio identificirati.

Brojne su teorije o etničkom porijeklu Naroda s mora, od etruščanskog preko trojanskog, italskog, filistejskog, mikenskog do minojskog. No, niti jedna od teorija nikada nije dokazana.

U vrijeme Ramzesa III. Egipćani su kod grada Xoisa 1178. pr. n.e. zadali konačan udarac Narodima s mora, koji se otad više ne spominju.

Smatra se da su asimilirani u staroegipatsku kulturu. No, do današnjih dana njihovo porijeklo ostalo je jedna od najvećih misterija svijeta.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...