MOŽE LI DOMAĆI LIJEK IZ LUKAVCA POMOĆI U LIJEČENJU KORONAVIRUSA: Za desetak dana na bh. tržištu

To su film tablete od 200 miligrama, koje u sebi sadrže hidroksihlorohin.

  • Društvo

  • 09. Apr. 2020  09. Apr. 2020

  • 0

Farmacetska firma iz Lukavca prva je u Bosni i Hercegovini koja je počela proizvoditi lijek MALCOVIR, i koji bi se na domaćem tržištu trebao naći za desetak dana.

Generički lijek koji je razvila farmaceutska firma ZADA Pharmaceuticals iz Lukavca, na tržištu Bosne i Hercegovine naći će se pod zaštićenim imenom Malcovir, prenosi BHRT.

To su film tablete od 200 miligrama, koje u sebi sadrže hidroksihlorohin. Iz ove kompanije kažu kako nije riječ o novoj molekuli, već o lijeku koji se već koristi u liječenju malarije i ostalih autoimunih oboljenja.

Generički lijek koji je razvila farmaceutska tvrtka ZADA Pharmaceuticals iz Lukavca, na tržištu Bosne i Hercegovine naći će se pod zaštićenim imenom Malcovir. To su film tablete od 200 miligrama, koje u sebi sadrže hidroksihlorohin. Iz ove kompanije ističu kako nije riječ o novoj molekuli, već o lijeku koji se već koristi u liječenju malarije i ostalih autoimunih oboljenja. Iz tvrtke ističu kako su od početka pomno pratili dešavanja sa koronavirusom.

Izvršna direktorica za kvalitet i odgovorna osoba za puštanje lijeka u promet Alma Salkić rekla je da se krenulo u razvoj navedenog proizvoda koji se prema svim dosadašnjim ispitivanjima koja su rađena i koja se još rade, pokazao kao efiksan u tretmanu pacijenata oboljelih od koronavirusa.

Rukovodilac medicinskog centra Amela Hrnjić-Perolli izjavila je da je lijek trenutno pod lupom svjetske stručne javnosti i prate se studije koje su trenutno u toku.

"Prate se prelimirani izvještaji tih studija koji govore u prilog potencijalnijh efikasnosti hidrokshlorohina u terapiji koronavirusa. Prvenstveno se radi o upotrebi na hospitalziranim pacijentima pod nadzorom ljekara", objašnjava Amela Hrnjić-Perolli.

Kakve veze ima malarija i koronavirus, i kako on djeluje na organizam pitali smo stručnjake. Objašnjavaju kako i korona i malarija spadaju u infektivne bolesti.

Simptomi koji se ispoljavaju i kod jedne i kod druge su slični, djeluju na respiratorni sustav i prenose se preko životinja, te dodaju da su to bile poveznice zbog kojih su započeli sa primjenom ovog lijeka.

Zahida Binakaj iz Komore magistara farmacije Federacije BiH kaže da lijek djeluje na eritoricite uzročnika bolesti, i čim uništava eritorocite uzročnika, na taj način on sprečava opstanak i život virusa. 

Lijek MALCOVIR prvenstveno će biti namijenjen za domaće tržište. 3 tisuće paketa besplatno će dostaviti kliničkim centrima na kojima su hospitalizirane oboljele osobe. Sirovine za proizvodnju, kažu, ima dovoljno.

Generalni direktor kompanije “Zada Pharmaceuticals” Davud Zahirović kazao je da će lijeka biti u dovoljnim količinama.

"Imat ćemo ga oko 20.000 paokovanja. Po procjenama stručnjaka I infektologa s kim sam lično komunicirao oni smatraju da će nama trebati oko 5.000 pakovanja", kazao je Zahirović.

Ovu farmacetsku kompaniju u Lukavcu je prije par dana posjetila i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković. Iz kompanije su potvrdili i to kako su za lijek MALCOVIR zainteresiranost pokazale i strane kompanije, te kako rade na registraciji ovog lijeka u drugim zemljama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...