SDP JE PUK'O: Da li iko sluša šta baljezgaju Mašić i ostali Nikšićevi diletanti?

Javnost u BiH danas je bila izložena vrhuncu poplave populizma i politikanstva tokom press konferencije SDP-a BIH povodom predstavljanja amandmana na "korona-zakon"

  • Politika

  • 09. Apr. 2020  09. Apr. 2020

  • 2

Radi se o skupu bajkovitih “rješenja“ koje nude SDP-ovi prvaci, popraćenih upornim ponavljanjem da aktuelni predstavnici vlasti ne rade ništa. Populističkim idejama najlakše se dopire do naivnih, što je u određenoj mjeri opasno u kriznim situacijama. No ukoliko bi se takva rješenje provela, to bi tek bilo pogubno.

Uzmimo za primjer prvi amandman koji nudi SDP: Donošenje zakona o minimalnoj plaći u Federaciji Bosne i Hercegovine kojim bi se ona značajno uvećala.

O kako se pogrešnom pristupu radi, dokazuje činjenica da je Zakon o radu već uredio način utvrđivanja i usklađivanja minimalne plaće u FBiH. U trenucima kada je i naša ekonomija, kao i globalna, na koljenima, kada se ulažu maksimalni napori da se sačuvaju radna mjesta, pa makar i na minimalcu, neozbiljno je i kontraproduktivno predlagati povećanje minimalne plate. Ova mjera, u trenucima kada privreda tone, bi samo dovela do dodatnih otpuštanja radnika, ali i do povećanja neformalnog sektora ekonomije. To bi se desilo jer kompanije ne bi bile u stanju iznijeti dodatni teret, a to bi samo nanijelo štetu radnicima.

No za to ne mare u SDP-u, a neki njihovi predstavnici poput Damira Mašića se ponašaju kao da nikada nisu bili dijeom Vlade Federacije koja je upravo ovakvim mjerema, u nekim segmentima, gotovo do sloma dovodila cijeli sistem. Zato treba podsjetiti da je Vlada premijera Fadila Novalića od SDP-ove Vlade, samo u Fondu PIO (npr.) nasilijedila gubitak od preko 220 miliona KM. No evidentni gubici i neodrživost sistema nisu smetali Vladi u kojoj je bio i Mašić da u predizborno vrijeme povećaju penzije. Da se nastavilo raditi po tom principu, federalni zvaničnici ne bi prije dva dana morali upozoravati penzionere da prave razmak, i mlađe da u periodu podizanja penzija smanje kretanje. Naprosto, penzija ne bi bilo! Upravo zahvaljujuči reformama koja je provela aktuelna Vlada PIO je došao u suficit, a penzije su danas sigurne.

Da stvar bude gora, SDP-ov Elvir Karajbić na današnjoj je press konferenciji iznio tvrdnju da su sve Vlade u regionu uradile više nego Vlada Federacije. To naprosto nije istina, već upravo suprotno. Samo je Vlada Slovenije prije Vlade Federacije donijela zakon o ublažavanju ekonomskih posljedica prozrokovanih koronavirusom. Uporno Karajbićevo ponavljanja da “Vlada nije uradila ništa“ uistinu vrijeđe inteligenciju svakog iole informisanog posmatrača. Da ne govorimo o rebalansu budžeta, povećanju sredstava za poljprivredu, sigurnih isplata penzija, boračkih naknda, invalidnina; o tome da je Vlada Federacije dokazano jedina u regionu prihvatila obavezu da podrži sve ugrožene firme.

U Hrvatskoj je primjerice kroz mjere preuzeta obaveza za minimalne plate i doprinose samo za sektora ugostiteljstva, smještaja i transporta, a Srbija i Crna Gora još uvijek nisu ni usvojile zakone.

Uostalom, ovakav pristup SDP-a prema novonastaloj krizi jednak je opasnostima na koje je nedavno svoje članice upozorila Evropska unija, prepoznavši kako Rusija dezinformacijama pokušava dodatno zaoštriti krizu na Zapadu širenjem izvještaja koji imaju za cilj da unište povjerenje u vlade i nacionalne zdravstvene sisteme.

SDP to radi politikanstvom i populizmom u vrijeme kada je potrebno donositi realna rješenja, te po strani ostaviti političke razlike i boriti se za svakog građanina. A možda upravo ovakav pristup najbolje govori o činjenici zašto će proći još dosta vremena dok SDP ponovo postane stranka koja će upravljati procesima u državi.

(SB/Vijesti.ba) 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...