PALMER ZA "GLAS AMERIKE": "Zemlje Zapadnog Balkana su u poziciji da snažno odgovore na prijetnju koronavirusa, u velikoj mjeri i zahvaljujući pomoći SAD-a" (VIDEO)

Zajedno ćemo poraziti koronavirus, a poslije toga, svuda bi trebalo da uslijedi ukidanje privremenih mjera i povratak poštovanju ranijih građanskih sloboda, poručio je Matthew Palmer, zamjenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan. U razgovoru koji je u potpunosti bio posvećen američkoj pomoći regionu u borbi protiv COVID-19, Palmer je istakao da Amerika pruža značajnu pomoć Balkanu, ali i da je ta pomoć - ponekad obostrana.

  • Politika

  • 15. Apr. 2020  15. Apr. 2020

  • 1

Najhitnije potrebe u regionu i većem dijelu svijeta su testovi, oprema za ličnu zaštitu i podrška osoblju za vanredne situacije, kaže za Glas Amerike Matthew Palmer.

"Zemlje Zapadnog Balkana su u poziciji da snažno odgovore na prijetnju korona virusa, u velikoj mjeri i zahvaljujući naporima koje su SAD i drugi uložili u pomoć tim zemljama da razviju svoje institucionalne kapacitete. U proteklih 20 godina smo uložili milijarde dolara pomoći u region. Bit će potrebno 500 miliona dolara da se pomogne zemljama širom svijeta u najhitnijim potrebama. Dio tog novca će stići u zemlje Balkana, naravno, ali će se ulivati u sisteme, čiju su izgradnju i jačanje Sjedinjene Države pomogle tokom godina", kaže specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan.

Glas Amerike: Srbiji u borbi protiv COVID-19 pomažu i Rusija i Kina, i čini se da ta pomoć dobija veliki publicitet. U nedavnom razgovoru za Glas Amerike, američki ambasador u Beogradu Anthony Godfrey je rekao da ovo nije takmičenje u popularnosti i da je svaka pomoć važna. Ipak, da li mislite da u Srbiji postoji dovoljna svijest i informisanost o pomoći SAD-a i EU?

Matthew Palmer: Nadam se... Prvo želim da istaknem koliko se slažem sa tim što je rekao ambasador Godfrey. Ovo nije takmičenje. Ako Kina i Rusija mogu da pomognu Srbiji i drugima na Zapadnom Balkanu, to je sjajno. ​

EU pružaju sve veću pomoć. SAD pružaju pomoć direktno pojedinačnim zemljama Zapadnog Balkana, ali i kroz podršku međunarodnim institucijama. SAD su najveći pojedinačni donator relevantnim međunarodnim akterima - Ujedinjenim nacijama, Svjetskoj banci, MMF-u, Evropskoj banci za obnovu i razvoj. Važno je da svi shvatimo da je ovo globalni izazov. Virus ne poštuje granice, ali mi ćemo pobijediti taj virus, svuda, na globalnom nivou. Sjedinjenim Državama ne vrijedi da ga drže pod kontrolom kod kuće, ako virus vreba u drugim zemljama, čeka da ponovo zarazi američku populaciju.

Glas Amerike: Amerika se i sama suočava sa teškom zdravstvenom krizom, guverneri pojedinih država su bili protiv slanja pomoći inostranstvu dok su i njihove države suočene sa nestašicama potrebne opreme. Kako Washington usklađuje potrebu da pomogne stranim zemljama sa domaćim hitnim potrebama?

Matthew Palmer: SAD su velike, moćne i bogate. Uvjeren sam da možemo oboje. Sigurno treba da nam prioritet budu potrebe naših sopstvenih građana, u smislu da budemo sigurni da zaštitna oprema koju imamo u SAD stigne do zdravstvenih radnika u prvim borbenim redovima, u New Yorku, New Orleansu i drugim žarištima, ali to ne znači da SAD ne mogu da pruže značajnu podršku partnerima širom svijeta, uključujući Zapadni Balkan.

Glas Amerike: Da li će biti još letova kojima se evakuišu američki građani iz regiona i obrnuto, možete li nam reći nešto o tome?

Matthew Palmer: Znam da mnoge moje kolege ulažu vrijeme i napore da pomognu da se Amerikanci vrate kući, ali želio bih da naglasim partnerstvo koje imamo sa zemljama zapadnog Balkana. Pomoć u suočavanju sa prijetnjom virusa ide u oba smjera. SAD su učinile neke stvari da pomognu zemljama Zapadnog Balkana da odgovore na COVID-19, a Zapadni Balkan je - zauzvrat - pomogao SAD-u. Zemlje regiona su bile veoma velikodušne, dozvoljavajući Amerikancima da se iz njihovih zemalja vrate u SAD, često bez naplate troškova. Srbija je to uradila, Crna Gora i Albanija. Zahvalni smo zbog partnerstva i pokazivanja solidarnosti.

Glas Amerike: Solidarnost i saradnja su jedno od obilježja ove krize. Međutim, s druge strane, aktivisti za zaštitu ljudskih prava zabrinuti su da pojedini lideri koriste krizu kako bi ograničili građanska prava i slobode. U Srbiji su na snazi veoma striktne vanredne mjere. Ne zasjeda Parlament. Novinarima je onemogućen odlazak na konferencije za medije. U Republici Srpskoj je nedavno usvojen veoma restriktivan zakon. Sigurna sam da pratite situaciju. Imate li nekih zabrinutosti u toj sferi?

Matthew Palmer: Apsolutno. U kriznim situacijama uvijek postoji rizik da bi osnovna ljudska prava i slobode mogli da budu narušeni. Važno je da vlade oprezno donose odmjerene odluke do kog stepena mogu da utiču na prava i slobode svih građana kako bi se uspješno nosile sa krizom - u ovom konkretnom slučaju problemima koje je izazvao virus. Potrebno je da postupci vlasti budi odmjereni. Trebalo bi da mjere budu proporcionalne i da mogu da se ukinu čim se epidemija završi. Na primjer: jedno od osnovnih prava američkih građana po Ustavu jeste sloboda javnih okupljanja. Teško ga je primijeniti u uslovima pandemije virusa - u situacijama u kojima okupljanje veće grupe ljudi predstavlja zdravstveni rizik. Tako da je u ovom trenutku to pravo ograničeno. Ali, to je privremena mjera i stvari će biti vraćene na pređašnje stanje. Nadam se u veoma kratkom vremenskom roku. Potrebno je da mi kao građani budemo svjesni mjera koje preduzimaju vlasti. Veoma je važno i da postoji razumijevanje za ljudska i građanska prava i da su ona očuvana.

Glas Amerike: Rekli ste da virus ne poznaje granice. Kako vidite regionalnu saradnju u borbi protiv korona virusa, prije svega - Srbije i Kosova? Kosovo je ukinulo tarife. Da li vidite neki napredak ili je još rano za takve ocene?

Matthew Palmer: Mislim da je saradnja Srbije i Kosova u vezi sa pitanjem korona virusa zaista ohrabrujuća. To je rijetka dobra vijest u ovoj situaciji, povećana je trgovina. Postoji saradnja u zdravstvu. Kosovo i Srbija su, vjerujem, obje u sistemu “zelenih koridora”. U stvari, mislim da su sve zemlje Zapadnog Balkana u Zelenim koridorima (u okviru CEFTA sporazuma, prim. nov), koji bi trebalo da olakša i ubrza razmjenu hrane i lijekova u ovoj krizi. Tako da je ohrabrujuće vidjeti da Srbija i Kosovo nalaze zajedničke tačke i sarađuju da bi prevazišle zajednički pretnju.

Glas Amerike: Na društvenim medijima mogu se videti pojedini kometari da NATO saveznici, uključujući i SAD, ne pomažu dovoljno Crnoj Gori u borbi protiv korona virusa. Koji je vaš odgovor na takve komentare?

Matthew Palmer: Na to bih odgovorio sa razumijevanjem. Svi bi voljeli da Sjedinjene Države urade više. Svi bi voljeli da njihovi saveznici i partneri urade više. Ono što mogu da im kažem jeste da smo mi posvećeni tom partnerstvu. Mi smo posvećeni Crnoj Gori kao saveznici i preduzeli smo korake da je podržimo i slijedi više podrške.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...