MATTHEW PALMER O ODNOSIMA U REGIJI: "Ako Kosovo želi tužiti Srbiju za genocid, to je..."

On je u intervjuu rekao da bi Amerika željela da između strana u dijalogu Beograda i Prištine, ali i u cijelom regionu, vidi manji fokus na prošlost, a veći na budućnost.

  • Regija

  • 05. Jul. 2021  05. Jul. 2021

  • 1

Američki specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Matthew Palmer izjavio je povodom najavljene tužbe Prištine protiv Srbije za genocid da "ne misli da bi takav pristup doprinio rješavanju spora između Kosova i Srbije“.

Dodaje da je "nezavisna odluka Kosova" ako želi da nastavi sa tužbom.

"Moraju da imaju osnovu za to, i to je pitanje koje mora da se riješi prije podnošenja tužbe. To je komplikovano“, rekao je Palmer za kosovski RTV21, prenosi Kossev.

On je u intervjuu rekao da bi Amerika željela da između strana u dijalogu Beograda i Prištine, ali i u cijelom regionu, vidi manji fokus na prošlost, a veći na budućnost.

"Važno je za budućnost Kosova da pronađe zajedničke tačke sa Srbijom, da postignu dogovor o normalizaciji odnosa i pronađu način da pokrenu ovaj proces naprijed“, rekao je Palmer.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara naznačio je da sve što je dogovoreno u Briselu treba da bude ispunjeno.

"Zajednica srpskih opština je obaveza koju je Kosovo preuzelo i koju treba da ispuni", kazao je on.

"Sve sporazume treba sprovesti, čak i u slučaju da se radi na dodatnim sporazumima, a koji su usmjereni u pravom smjeru“, dodao je.

Na konstataciju novinara da je Sporazum o ZSO koji je postignut u Briselu "kosovski ustavni sud proglasio neustavnim", Palmer kaže da je siguran da postoje mehanizmi na osnovu kojih bi Kosovo moglo da formira ZSO u skladu sa Ustavom.

Smatra i da postoji prostor za postizanje kompromisnog rješenja.

"Sve dok svi razumiju ka čemu strijeme, a to je normalizacija odnosa koja otvara put ka EU, kako za Kosovo, tako i za Srbiju“.

Palmer se osvrnuo i na sporazum o slobodi kretanja, rekavši da postoji prostor da se unaprijedi implementacija ovog sporazuma.

Ovo je godina za uvođenje promjena u Bosni i Hercegovini

Palmer je u Sarajevu izjavio da je 2021. godina za uvođenje promjena i dodao da su BiH neophodne ustavne reforme koje bi omogućile sprovođenje svih relevantnih presuda Suda za ljudska prava, ali i unaprjeđenje izbornog procesa.

On se sastao sa članovima Interresorne radne grupe za izmenu izbornog zakonodavstva BiH, a u razgovorima je učestvovala i direktorka za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) Angelina Eichhorst.

"U samom sistemu su uočene brojne potrebe za reformom, od transparentnosti i promjena kako bi se unaprijedio sistem za naredne izbore", rekao je Palmer, prenijela je N1 BiH.

Dodao je da je pred Interresornom grupom ostalo mnogo posla da se sprovedu sve preporuke koje je izdao GRECO.

Rekao je i da se za naredne izbore mora poboljšati pravičnost i transparentnost.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...